Gezondheid

Naar de tandarts voor een spuitje botox: Goed idee of groot risico?

Naast de jaarlijkse controle, gaatjes vullen of het bezoekje aan de mond hygiënist kan je bij de tandarts ook direct je rimpels weg laten spuiten met wat botox of een filler. ”Ik doe het al jaren en vertrouw hem helemaal”, zegt Elly Elbers, patient bij tandarts-implantloog Jules Cox uit Bemmel.

Cosmetische ingrepen groeien in populariteit en de aanbieders ook. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Dento Faciale Esthetiek voeren op het moment zo’n 400 tandartsen cosmetische tandheelkundige behandelingen uit, maar is het wel een goed idee als de tandarts een spuitje zet?

‘Schoenmaker blijf bij je leest’

”Schoenmaker blijf bij je leest”, zegt Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde. ”Niet voor niets dat de tuchtrechter zich hierover uitsprak. Dit is een groot risico, daarom zijn wij hier faliekant op tegen”, zegt Catharina Meijer, directeur-eigenaar van DermaClinic en vice-voorzitter Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde.

”Wij doen eenvoudige behandelingen zoals botox in het voorhoofd of bij de ogen bijvoorbeeld. Ik heb tientallen patiënten die om de drie maanden daarvoor terugkomen. Hoe ik dat heb geleerd? Ik heb een opleiding gevolgd bij cosmetisch arts Tom van Eijk. Dat is een hele goeie. Hij doet het heel vaak. En daar zit de crux. Wat doe je en wat doe je niet? Fillers doe ik te weinig, dus besloten dat ik vooral richt op botox, dat kan minder kwaad en is tijdelijk”.