Misdaad

Inwoners Stadskanaal kunnen arrestatie drugsatleet nauwelijks geloven: 'Het zijn doodnormale jongens'

Inwoners van het Groningse Stadskanaal kunnen maar nauwelijks geloven dat ‘hun’ atleet Roelf B. is opgepakt in Hongarije vanwege drugssmokkel.

De drugssmokkel waar Roelf en zijn kompaan Gert-Jan van verdacht worden, is in het Groningse dorp het gesprek van de dag. De inwoners vertellen aan Hart van Nederland dat ze totaal niet begrijpen waarom deze jongens zichzelf zo in de nesten hebben kunnen werken.

Een buurtbewoner vertelt dat ze het heel erg vindt, vooral ook voor de ouders. “Het zijn nog jonge jongens en hun hele leven is kapot”. Daar komt bij dat ze de jongens persoonlijk kent. “Ik heb kleinkinderen die met ze gesport hebben.”

Lees ook: Twee Nederlanders vast om drugshandel op Hongaars festival Sziget

Een andere inwoner laat weten dat de hele buurt de ouders steunt. “Mijn dochter was er vanmiddag nog en had nog een kaart gekocht voor die ouders als troost. Het zal je maar overkomen.”

‘Doodnormale jongens’

Verder laten buurtbewoners weten dat ze het totaal niet hadden verwacht. “Het zijn doodnormale jongens eigenlijk.” De eigenaar van de plaatselijke dönerzaak is het daar mee eens. “Of ze bekendstaan als drugsdealers? Nee, echt niet. Een van hen ken ik heel goed, dat is een heel beleefde jongen.” Hij zegt er dan ook niets van te begrijpen. “Ik ken zijn vader ook en het is een hele sociale, goede familie.”

Lees ook: Hongaarse politie vindt nog meer drugs in auto van opgepakte Nederlanders

Een oud-klasgenoot van Roelf herkent de atleet als een hele rustige jongen. “Ik zat bij hem in de klas en hij was altijd druk bezig met atletiek. Altijd tijdens de tussenuren ging hij naar de sportschool en was hij heel gefocused.”

Zijn oud-klasgenoot vindt het nieuws over de drugssmokkel dan ook heel apart. “Hij had wel ook wel kans op een goede carrière in de atletiek. En om dat op zo’n manier weg te gooien is natuurlijk erg zonde.”