Opmerkelijk

Ineke zet strijd om felgekleurd huis door tot ze groen ziet: 'Ik vind het oneerlijk'

De kwast moet definitief over het groene huis van Ineke van Amersfoort uit Den Helder. Dat bepaalde de rechtbank in Amsterdam dinsdag in een kort geding. De 82-jarige bewoonster laat het daar echter niet bij zitten en stapt naar de Raad van State.

Dat laat ze donderdag telefonisch weten aan Hart van Nederland. “Ik ben hiermee begonnen, ik vind het oneerlijk. Er wordt hier geen recht gedaan”, zegt Ineke. In 2017 liet ze haar huis in een felgroene kleur schilderen. Een vrolijke kleur, vond ze. De gemeente dacht daar anders over. Die vond het huis dusdanig uit de toon vallen bij de andere, pastelkleurige huizen dat Ineke werd gesommeerd haar huis te laten overschilderen.

Welstandsnota

Ineke was het daar op haar beurt niet mee eens en stapte naar de rechter. “Ze heeft helemaal niets gezegd over de huizen met een andere kleur in de wijk. Die zijn off-white, dat vind ik heel lelijk”, zei ze daarover. De rechter stelde haar dinsdag in het ongelijk en beroept zich op de welstandsnota. Daarin staat dat huizen in de wijk van Ineke niet fel gekleurd mogen zijn.