Opmerkelijk

Ineke (82) moet felgroene huis toch in andere kleur verven: 'Off-white vind ik lelijk'

Ineke van Amersfoort (82) moet haar felgroene huis in een andere kleur verven. De gemeente Den Helder mag haar hiertoe verplichten. Dit bepaalde de rechtbank in Amsterdam dinsdag in een kort geding.

“Jammer genoeg heeft de rechter aan onjuiste rechtspraak gedaan”, zegt mevrouw Van Amersfoort in een reactie aan Hart van Nederland. “Ze heeft helemaal niets gezegd over de huizen met een andere kleur in de wijk. Die zijn off-white, dat vind ik heel lelijk.”

Vrolijke kleur

In 2017 gaf de inwoonster van Den Helder haar woning een felgroene kleur. Ze vond dit een vrolijke kleur. En andere woningen in de straat hebben dus ook gekleurde gevels, vandaar dat Ineke vond dat het wel kon. ”Ik word er vrolijk van”, vertelde ze toen tegenover Hart van Nederland.

Lees ook: Buren die hun huis appeltjesgroen verven? Moet kunnen, vindt Nederland

Maar de gemeente was het daar niet mee eens. De andere woningen hebben een pastelkleur en haar woning heeft een te felle kleur. Dus moest ze haar huis een andere, passende kleur geven. Ineke was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter.

Wel toestemming om te verven

De rechter gaf haar echter niet gelijk. Volgens de voorzieningenrechter heeft de gemeente Den Helder terecht de welstandsnota van 2015 toegepast waarin staat dat de huizen in de wijk van Ineke niet fel gekleurd mogen zijn. In 2008 kreeg ze wel toestemming om haar huis een likje verf te geven, maar dat maakt volgens de rechter niet uit.

Ineke overweegt in hoger beroep te gaan, zegt ze. Ze is daarover in overleg met een vereniging die haar van advies voorziet.