Politiek

In 2023 mogelijk niet meer inchecken met je OV-chipkaart?

De ov-chipkaart wordt mogelijk in 2023 afgeschaft. De techniek van de OV-chipkaart veroudert en is bovendien relatief duur, laat staatssecretaris Van Veldhoven weten aan de Tweede Kamer. De afschaffing hangt wel af van hoe snel nieuwe betaalmethoden succesvol kunnen worden ingevoerd.

In het huidige systeem moeten reizigers saldo op de ov-chipkaart zetten, andere manieren van betalen zijn niet mogelijk. “Daarom is, in het belang van de reiziger, de voorkeur uitgesproken voor een eigentijds betaalsysteem.” In de toekomst moeten reizigers bijvoorbeeld kunnen betalen met hun bankpas, of mobiele telefoon, schrijft Van Veldhoven. “Uiteraard blijft anoniem reizen, dus zonder account, ook mogelijk.” Van Veldhoven hoopt dat in 2021 de nieuwe betaalmethoden landelijk kunnen worden geïntroduceerd. “Zodat uiterlijk in 2023, wanneer gebleken is dat de nieuwe betaalwijzen voldoen, de techniek achter de ov-chipkaart uitgezet kan worden.”

‘Afschaffing OV-chipkaart nog niet aan de orde, verandering wel’

De NS laat in een reactie aan Hart van Nederland weten het geheel een beetje te willen nuanceren. “Het lijkt nu net of de OV-chipkaart afgeschaft gaat worden. Dat is niet zo. De techniek erachter gaat vervangen worden” aldus Hessel Koster, woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen. Hij benadrukt dat er naast de chipkaart nieuwe technieken geïntroduceerd zullen worden, zoals de mobiele telefoon of de bankpas, maar dat de kaart voorlopig echt nog wel blijft bestaan. Mocht de animo voor de nieuwe techniek(en) dusdanig groot zijn, dan kan overwogen worden de chipkaart af te schappen, aldus de zegsman.

ANP/Redactie