Misdaad

Burgemeester IJsselmuiden: 'Aangetroffen hoeveelheid vuurwerk had woningen kunnen verwoesten'

Het Overijsselse IJsselmuiden is aan een enorme vuurwerkramp ontsnapt nadat zondag ruim 2000 kilo illegaal vuurwerk werd gevonden in een garagebox aan de Tichlerstraat.

Dat zegt burgemeester Bort Koelewijn van Kampen, waar IJsselmuiden onder valt, maandag tegen Hart van Nederland. “Als de voorraad was ontploft, zouden ruiten tot op 600 meter afstand kapot zijn gegaan. En woningen in de directe nabijheid zouden mogelijk zijn verwoest.”

Lees ook: Aanhoudingen om 2500 kilo zwaar vuurwerk in woonwijk IJsselmuiden

Buurtbewoners zijn woedend

Bert van ‘t Zand woont in het huizenblok van de plek waar het vuurwerk werd gevonden. Hij is woedend op de illegale handelaren en vindt dat die mensen keihard moeten worden aangepakt. “Je mag van mij rustig wat bijverdienen met een beetje siervuurwerk verkopen. Dat vind ik helemaal niet erg, maar dit soort attributen hier in de wijk is belachelijk.”

Ronald Regeling runt een vuurwerkhandel in het naburige Kampen. Hij werkt zo veilig mogelijk vanuit bunkers en is ook boos. Hij laat graag zien hoe veilig vuurwerk snel te herkennen is. “Bij legaal Nederlands vuurwerk staat er F2 op de achterkant in de Nederlandse beschrijving”, vertelt de vuurwerkhandelaar. “Zo kun je altijd zien dat het legaal knalvuurwerk is.”

Lees ook: Jongeren met illegaal vuurwerk in twee jaar tijd verdubbeld

Burgemeester Koelewijn heeft nog een boodschap. “Als u merkwaardige dingen ziet die u niet zomaar thuis kunt brengen, bel de politie en er wordt een onderzoek ingesteld. Liever een keer te veel bellen dan niet bellen.”