Hudson's Bay sluit winkels: meer dan 1400 medewerkers op straat

Hudson’s Bay vertrekt uit Nederland. CNV Vakmensen is door de warenhuisketen op de hoogte gesteld van een collectieve ontslagaanvraag voor het personeel. Eind dit jaar sluiten de deuren, aldus bestuurder Jacqueline Twerda van de bond. Ook vakbond De Unie zegt via voorzitter Reinier Casteleijn door Hudson’s Bay te zijn ingelicht.

“Vanwege de langdurig financieel onhoudbare situatie hebben de aandeelhouders in HBC (Hudson’s Bay Company) besloten de verdere financiering in HBC te staken en de winkels in Nederland te sluiten per eind 2019”, valt volgens het FD te lezen in een brief namens HBC, de eigenaar van de Nederlandse winkels.

1424 medewerkers

Bij de vijftien warenhuizen en het hoofdkantoor zijn 1424 medewerkers in dienst. Die worden hard getroffen. Vakbond CNV wil op een zo kort mogelijke termijn met de directie om tafel om een goede compensatie af te spreken.

Een woordvoerder van Hudson’s Bay laat weten dat er nog gesprekken plaatsvinden met aandeelhouders en stakeholders. “Tot die zijn afgerond kan Hudson’s Bay niets bekennen of ontkennen.”

Lees ook: Einde in zicht: ‘Sluiting dreigt voor Hudson’s Bay’

Volgens de documenten die het FD in handen heeft, is een sociaal plan in de maak. Gewerkt wordt aan een afvloeiingsregeling voor tijdelijke en vaste werknemers. De ontslagdatum is 31 december 2019. In een van de documenten wordt benadrukt dat alle informatie onder strikte geheimhouding is aangezien ‘het voorgenomen collectief ontslag nog niet bekend is gemaakt bij onze medewerkers en/of derden’.

Slecht met Hudson’s Bay

Het gaat al lange tijd niet goed met Hudson’s Bay in Nederland. Bij het bedrijf werd in juni een financieel adviseur ingehuurd om de opties voor de vijftien winkels in Nederland te bekijken omdat er niet naar verwachting wordt gepresteerd. Daarbij gaf Hudson’s Bay aan mogelijk winkels te gaan sluiten.

De warenhuisketen opende in 2017 de eerste winkels in Nederland. De keten trok onder meer in verschillende locaties waar voorheen winkels van het failliete V&D zaten.

ANP