Vroom & Dreesmann is niet meer

V&D krijgt geen doorstart. De curatoren van het failliete warenhuisbedrijf zijn er niet in geslaagd tot een akkoord te komen met de potentiële koper, lieten ze dinsdagmiddag weten.

Daarmee krijgen alleen de externe vestigingen van La Place een nieuw bestaan. Die zijn eerder overgenomen door supermarktbedrijf Jumbo. Een “zeer beperkte groep V&D-medewerkers” zal de komende weken onder leiding van de curatoren de boedel van het warenhuisbedrijf afwikkelen.

De curatoren onderhandelden met de investeringsmaatschappij van winkelondernemer Roland Kahn, bekend van CoolCat. Vorige week werd duidelijk dat hij verder wilde met ongeveer 45 warenhuizen van V&D. Hij moest daarvoor wel overeenstemming zien te vinden met de verhuurders van winkelpanden, terwijl ook de financiering voor de operatie nog moest worden afgerond.

Hudson’s Bay

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay (HBC) probeert ook al enige tijd deals te sluiten met de eigenaren van de V&D-panden. Dit concern is echter alleen geïnteresseerd in de winkelpanden, niet in een doorstart van V&D. HBC was dan ook niet in gesprek met de curatoren van het warenhuisbedrijf.

V&D werd op de laatste dag van 2015 failliet verklaard, nadat eigenaar Sun Capital de stekker uit het bedrijf had getrokken. De warenhuisketen kampte al langer met financiële problemen. Vorig jaar werd nog een reddingsplan in werking gezet. Een fikse reorganisatie, een huurverlaging en een nieuwe kapitaalinjectie moesten de warenhuisketen weer op de rails helpen. Maar zover kwam het niet.

‘Personeel  grote verliezer’

Nu het doek definitief is gevallen zijn circa 8000 medewerkers van de warenhuizen en de inpandige La Place-restaurants hun baan kwijt. Vakbond FNV noemde die werknemers in een eerste reactie de grootste verliezer. “Het V&D-personeel verliest op alle fronten”, aldus FNV-bestuurder Niels Suijker. “Natuurlijk zullen we onze leden bijstaan waar mogelijk, maar we kunnen helaas geen banen voor ze creëren.”

Volgens de curatoren hebben alle partijen ,zich “maximaal ingezet” om een doorstart tot stand te brengen. In hun verklaring bedankten de curatoren de medewerkers van V&D en La Place “voor hun inzet gedurende de afgelopen periode”.

Toekomst La Place

Supermarktketen Jumbo gaat proberen ook voor de La Place-restaurants die in een V&D zaten een mogelijkheid te vinden om weer op te gaan. “Vanzelfsprekend zullen we kijken naar nieuwe exploitatiemogelijkheden voor deze La Place-vestigingen. La Place is een ijzersterke formule en voorziet in een grote behoefte in de Nederlandse binnensteden.”

De keten betreurt het ook dat V&D niet meer bestaat. “Hiermee gaan veel banen verloren en komt er een einde aan een Nederlands retailicoon.”

Redactie / ANP