Politiek

Helft van de meisjes slachtoffer van seksueel geweld, aanpak overheid schiet tekort

De overheden hebben onvoldoende zicht op kinderen die slachtoffer zijn van seksueel geweld. Er is onvoldoende aandacht voor het probleem en de coördinatie in de aanpak ontbreekt. Dat constateert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, Herman Bolhaar, in zijn monitor over 2017 en 2018.

Bijna de helft van meisjes (17%) en een op de vijf jongens (17%) is voor hun achttiende verjaardag het slachtoffer geworden van een strafbare vorm van fysiek seksueel geweld. Online vormen van seksueel geweld, zoals het doorsturen van naaktfoto’s (sexting) of digitaal kinderlokken (grooming), komen daar nog bij, maar volgens de Nationaal Rapporteur is niet duidelijk hoe vaak kinderen dit meemaken.

Bestrijding te versnipperd

De bestrijding van seksueel geweld tegen kinderen is te versnipperd, stelt Bolhaar. Zo houdt het meldpunt Veilig Thuis zich vooral bezig met verschillende vormen van geweld binnen gezinssituaties en zijn de data die het meldpunt bijhoudt onvoldoende betrouwbaar.

Geen concrete acties

Landelijk is vorig jaar het programma Geweld hoort Nergens Thuis gelanceerd, maar Bolhaar ziet geen concrete acties tegen seksueel geweld tegen kinderen. Bovendien gebeurt dergelijk misbruik niet altijd binnen een relatie waarin het kind afhankelijk is van een volwassene. Ook leeftijdsgenoten kunnen zich er schuldig aan maken, of een kind kan online worden misbruikt.

Lees ook: Nieuwe hulplijn voor seksueel misbruik? ‘Ben je verkracht, bel 118’

De regio’s, die sinds de decentralisatie van 2015 deels verantwoordelijk zijn voor de aanpak van seksueel misbruik, nemen die verantwoordelijkheid onvoldoende. Ze pakken het onderwerp “slechts in beperkte mate” op en slechts een zesde van de regio’s heeft überhaupt specifieke kennis over seksueel geweld tegen kinderen.

Bovendien hebben veel instellingen wachtlijsten of capaciteitsgebrek, waardoor slachtoffers lang niet altijd snel kunnen worden geholpen, zelfs niet als er ernstige zorgen over hun veiligheid zijn.

Bolhaar pleit er in de monitor ook voor om kinderen te leren om te gaan met onthullingen over misbruik. De meeste kinderen wenden zich eerder tot een vriendje of vriendinnetje dan tot volwassenen en de eerste reactie is belangrijk in de manier waarop ze het trauma van seksueel geweld verwerken.

ANP/Redactie