Gezondheid

Nieuwe hulplijn voor seksueel misbruik? 'Ben je verkracht, bel 118'

Er moet een speciale hulplijn komen voor slachtoffers van seksueel misbruik. Daarvoor pleit onder het Centrum Seksueel Geweld donderdag in de Volkskrant.

Iva Bicanic, hoofd van het centrum, benadrukt in de krant hoe belangrijk het is dat slachtoffers ergens terecht kunnen met hun verhaal. “Als je ziet hoe vaak misbruik voorkomt in de samenleving, dan weet je hoe groot dit probleem is.”

Ook Bertho Nieboer is voor een aparte hulplijn. Hij is gynaecoloog in het Radboud UMC in Nijmegen. “In de spreekkamer zien wij dagelijks de lichamelijke en psychische gevolgen van misbruik.”

Hulplijn 118

Ze willen daarom dat er voor zedendelicten één nationaal telefoonnummer wordt geopend, met als boodschap: ‘Ben je verkracht, bel 118.’ De hulplijn zou 24 uur per dag bereikbaar moeten zijn, net als nu het geval is bij de lijn van 113 Zelfmoordpreventie.

Bicanic vindt dat media onder nieuwsberichten over seksueel misbruik moeten verwijzen naar de hulplijn, net zoals nu gebeurt bij artikelen over zelfmoord.

Sommige slachtoffers raken volgens haar ernstig ontregeld door berichten over seksueel geweld. “We weten dat vrouwen zich tijdens de piek van de MeToo-berichtgeving van het leven hebben beroofd. De berichten waren zo talrijk en zo indringend dat ze niet meer te vermijden waren.”

ANP