Lifestyle & Entertainment

Heel Holland kebabt! Steeds meer shoarmazaken in Nederland

Waar het aantal frietzaken in Nederland terugdringt, gaat het juist goed met het aantal zaken waar je terecht kunt voor een broodje dönerkebab of een kapsalon.

Het aantal shoarma- en kebabzaken is sinds 2013 met ruim vijftien procent gestegen. Nederland telt zo’n 2.100 plekken waar je terecht kunt voor een dürüm-döner of pita shoarma. Dat blijkt uit onderzoek van Localfocus. Zij hebben cijfers opgevraagd bij marktonderzoeker Datlinq.

Bekijk hieronder waar de meeste kebabzaken in het land zitten:

Dit viel op in de regionale cijfers:

  • Van alle provincies steeg het aantal kebabzaken het hardst in Flevoland. Het aantal vestigingen nam sinds 2013 met ruim een derde toe tot 48 locaties. De helft daarvan vind je in Almere.
  • Zuid-Holland, Brabant en Limburg zijn de shoarmahotspots van Nederland. Zij tellen relatief de meeste zaken per honderdduizend inwoners.
  • Van de tien grootste gemeenten voeren Rotterdam en Eindhoven de lijst aan, met 25 shoarmazaken voor iedere honderdduizend inwoners.
  • Het landelijk gemiddelde ligt op zo’n vijftien zaken per honderdduizend mensen.
Volgens Martijn de Bruin van Datlinq is de stijging van het aantal grillrooms deels te verklaren doordat ‘dit type zaken de laatste jaren veel leegstaande panden heeft opgevuld’. Qua groei is ‘de rek’ er volgens De Bruin echter wel een beetje uit. De Bruin: ‘Alleen als er een extra slag wordt gemaakt met extra verkooppunten die leegstand opvullen of als er grote ketens bij komen, kan het aantal zaken nog groeien’.

Shoarmazaken vaak dezelfde naam

Het Nederlandse kebablandschap bestaat – op enkele kleine ketens na – namelijk vooral uit losse filialen. Toch vind je veel dezelfde namen terug op de gevels, zoals sphinx, piramide, Istanbul, Oase of Cleopatra.

Hygiëne

In 2011 concludeert de NVWA dat vier op de tien shoarma-ondernemers de hygiëne en voedselveiligheid niet op orde heeft. Dat is in vergelijking met andere takken binnen de horeca een grote groep. Hoe de kebabbranche als geheel er tegenwoordig voorstaat kan de organisatie niet zeggen – daar is sinds 2011 geen grootschalig onderzoek meer naar gedaan.

Lees ook: O, nee! De frietkraam sterft uit, ‘stukje Nederlandse eetcultuur verdwijnt’