Lifestyle & Entertainment

O, nee! De frietkraam sterft uit, 'stukje Nederlandse eetcultuur verdwijnt'

Friet of patat? Hoe je het ook noemt, er is slecht nieuws: de frietkraam sterft uit. In twintig jaar tijd is meer dan de helft van de frietkramen uit het Nederlandse straatbeeld verdwenen.

Dat constateert frietkraamexpert Ubel Zuiderveld. Volgens hem verdwijnt een stukje Nederlandse eetcultuur. Hij volgde twintig jaar lang de ontwikkeling van frietkiosken, frietkramen en frietwagens in Nederland.

Frietkraam is Nederlands streetfood

“Over tien jaar zijn er misschien nog maar honderd tot tweehonderd kramen over in Nederland”, voorspelt Zuiderveld in het AD. Ooit waren er tweeduizend frietkramen in ons land.

Zuiderveld noemt de frietkraam ‘een ultiem voorbeeld van Nederlands streetfood’. Hij voorziet ook een rooskleurige toekomst voor frietzaken: “Met de enorme opkomst van het veganisme gaan friettenten juist gouden tijden tegemoet.”

‘Verloempiasering’

Verschillende gemeenten weren frietkramen actief van de straten, meent Zuiderveld. “Elke maand verdwijnt er wel ergens een kraam uit het straatbeeld en dat is heel jammer.”

Rotterdam heeft bijvoorbeeld een speciaal beleid ingevoerd tegen de ‘verloempiasering’ van de stad en alle kramen eruit heeft gegooid. Den Haag daarentegen is nog een stad met verhoudingsgewijs veel losse frietkramen, aldus Zuiderveld.