Politiek

Farmers Defence Force: 'Wij gaan harde actie voeren'

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) gaat vanaf 14 uur vrijdag  harde actie voeren. “En daar beginnen wij mee in Den Bosch”, vertelt woordvoerder Jeroen van Mannen.

Waar de actie precies uit bestaat, wil Van Mannen niet zeggen. “Maar je kunt bijvoorbeeld denken aan extra drukte rond het Provinciehuis.”

Boeren blijven in actie

Ook voor de komende weken kondigt FDF harde acties aan. In Den Bosch protesteren de boeren die zijn aangesloten bij FDF op dit moment tegen de in hun ogen onrealistische stikstofmaatregelen. Tijdens de inspraak trok FDF-woordvoerder Robert ten Oever fel van leer tegen het kabinet. Hij maakte de vergelijking met nazi-Duitsland, “waar een kleine meerderheid het voor de rest bepaalde.”

Ook actie in Amsterdam

Op de Dam in Amsterdam houden agrariërs een boerenbrunch, om aandacht te vragen voor de stikstofkwestie en ‘de kwaliteit van het Nederlandse voedsel met een lage milieubelasting’. Ze verzamelen zich vanaf ‘s ochtends vroeg al in de hoofdstad, met veel lawaai rijden de boeren met hun tractoren de Dam op.

Lees ook: Deze hoogleraar waarschuwt de boeren dat ze voorzichtig moeten zijn

Organisator Agractie Nederland verwacht dat er in Amsterdam zo’n 15.000 boeren en bezoekers op de actie afkomen. Burgemeester Femke Halsema zei eerder dat de boeren met maximaal 25 tractoren naar de binnenstad mogen komen.

Volgens de organisatie is met de gemeente afgesproken deze tractoren buiten het centrum parkeren. Agractie zegt enige verkeersoverlast niet uit te sluiten.