112

Groot deel omwonenden Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk terug naar huis

Een groot deel van de omwonenden binnen een straal van 150 meter van de afgebrande Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade mag terug naar huis, meldt een woordvoerder van de gemeente. Bewoners van ongeveer zes huizen aan de Kerkstraat, binnen een straal van 50 meter van de kerk, kunnen nog niet terugkeren wegens instortingsgevaar. Voor hen wordt elders opvang geregeld.

De torenspits van de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade stortte maandagmiddag in nadat er brand uitbrak. Vermoedelijk is de brand het resultaat van het afbranden van verf, onderdeel van regulier onderhoud aan de kerk.

Er wordt nog nageblust want hier en daar smeult het nog, maar de kerk kan als verloren worden beschouwd. De brandweer blijft ‘s nachts ter plaatse met een bluseenheid, mocht er nog iets oplaaien.

Lees ook: Torenspits in Hoogmade stort in door grote brand: huizen en school ontruimd

De brandweer laat weten dat er, naar het nu lijkt, geen andere panden beschadigd zijn geraakt.

De neogotische kerk in het centrum van het dorp dateert uit 1877. In 1929 stortte de kerk in doordat de fundering was verzakt. Alleen de toren bleef toen behouden. De kerk werd herbouwd en in 1932 weer gewijd.