112

Geweld tegen agenten tijdens de jaarwisseling verdubbeld: 'Dit is onacceptabel'

Geweld tegen politieagenten tijdens de jaarwisseling is verdubbeld. Het aantal politiemensen dat geconfronteerd werd met geweld nam toe van 27 naar 59.

Plaatsvervangend korpschef Henk van Essen vindt het onbegrijpelijk. “Blijkbaar vindt een groep het normaal om zich te misdragen en vuurwerk te gooien naar politieagenten en hulpverleners. Dat is onacceptabel. Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen zich zo misdragen ten opzichte van hen die zorg dragen voor de veiligheid tijdens wat het grootste feest van het jaar zou moeten zijn. Achter elk uniform zit een gewoon mens van vlees en bloed, die 24/7 klaar staat voor iedereen die hulp nodig heeft”

Lees ook: Hulpverleners vrezen voor eigen veiligheid tijdens de jaarwisseling

Hij typeert de jaarwisseling als grillig. “Het hele beeld, opgebouwd uit incidenten, aanhoudingen en geweld tegen politie, laat zien dat de jaarwisseling drukker is geweest dan vorig jaar. Ook is er een duidelijke toename van onveilig gedrag aangaande vuurwerk.”

Lees ook: Oproep politie en hulpdiensten: “Laat ons gezond het nieuwe jaar ingaan”

Het aantal incidenten gerelateerd aan vuurwerk steeg in vergelijking met vorig jaar met 12 procent. Er zijn 328 aanhoudingen verricht. Dat waren er 41 minder dan het voorgaande jaar.

Veel respect

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat nog niet in op de cijfers, maar wil wel kwijt dat hij het treurig vindt dat hulpverleners worden lastiggevallen, bedreigd en geïntimideerd. Hij heeft “veel respect voor alle hulpverleners die oudejaarsnacht keihard hebben gewerkt”.

De minister wijst erop dat hij het hinderen van hulpverleners strenger wil bestraffen. Dat wetsvoorstel ligt al bij de Tweede Kamer.

ANP/Redactie
Beeld: Regio 15