112

Hulpverleners vrezen voor eigen veiligheid tijdens de jaarwisseling

De jaarwisseling zorgt voor onhoudbare situaties voor hulpverleners. Dat stelt politiechef Lute Nieuwerth donderdag in De Gelderlander. De voornaamste oorzaak daarvan is de toename van zwaar vuurwerk.

“Als je ook nu weer ziet wat wij ophalen aan zwaar illegaal vuurwerk. Je blaast er zowat je gehele garage of woonhuis mee op!,” aldus Nieuwerth. Volgens De Gelderlander is dit jaar op meer dan 400 adressen in Oost-Nederland illegaal vuurwerk bezorgd, besteld bij Poolse webshops.

Lees ook: Geweld tegen politie of ambulancepersoneel tijdens jaarwisseling keihard aangepakt

De veiligheid van hulpverleners komt daardoor mogelijk in het geding, legt Nieuwerth in de krant: “Ik vind het langzamerhand onhoudbaar. Voor brandweermensen. Voor ambulancechauffeurs. Voor politiemensen.” Hoewel hij stelt dat politiemensen niet bang zijn, signaleert de politiechef ook een bepaalde terughoudendheid van agenten om te werken tijdens de jaarwisseling.

Risico’s onderschat

Naast zwaar vuurwerk kregen agenten vorig jaar ook te maken met beschonken mensen die zich ernstig misdroegen. De risico’s daarvan worden onderschat, zegt Nieuwerth. “De maatschappij spreekt zich daar onvoldoende over uit. Mensen zeggen dan: ‘Ja maar in de meeste gevallen gaat het goed’.”

Voor de liefhebbers van zwaar vuurwerk heeft de politiechef nog wel een boodschap: “Doe zelf eens een brandweer- of een politiepak aan en ga dienst doen met oud en nieuw.”