Weer & Verkeer

Gestrande reizigers Schiphol: "We zijn hier al een dag aan het overleven"

”Omdat de veldbedjes binnen no-time waren vergeven hebben wij maar de badlakens uit onze koffers gehaald om daar maar om te slapen”, vertelt een gestrande reiziger op Schiphol. ”Het is een sneu begin van de vakantie op deze manier.”

Voor veel reizigers begint de vermoeidheid nu wel toe te slaan. Veel van hen zijn al sinds woensdagmiddag op de luchthaven en sindsdien hebben ze alleen maar moeten ‘overleven’. ”Als je slecht slaapt en je wordt naar hot van her gestuurd ben begin te toch wel prikkelbaar te worden. Wij weten gewoon niet hoe onze vakantie nu gaat verlopen, er is weinig communicatie over de vluchten die wel gaan.”

Lees ook: Vast op Schiphol: ‘Ik had nu met een Sex on the Beach aan het zwembad willen zitten’

Ook voor een vrouwelijke reiziger kwam de slaap moeilijk vannacht. ”Je probeert je ogen wel dicht te doen, maar je ligt toch in een ruimte met ruim honderd andere mensen, die maken ook weer geluid en bewegen veel, daarnaast is ook de ruimte te fel verlicht. Echt slapen is het niet geworden.” Ook klagen veel luchthavenslapers over de kou. ”Zelf met een laken of een handdoek over je heen, voel je de kou door je hele lichaam.”

Ook zijn de gestrande reizigers niet te spreken over de informatievoorzieningen. ”Ik heb vanmorgen een sms gekregen dat ik mijn e-mail is de gaten moet houden maar daar heb ik nog niets op gekregen en niemand schijnt meer te weten”, vertelt een oudere vrouw, die nu eigenlijk in het Spaanse Alicante had moeten zitten. ”Het is nog niet eens zeker dat het vliegtuig vandaag vertrekt, we zijn op de bonnefooi gekomen en hopen op het beste.”

Compensatie

Passagiers die gestrand zijn door de brandstofproblemen op Schiphol, hebben geen recht op compensatie. Dat meldt Airhelp, dat gedupeerde reizigers bijstaat bij vertragingen.

Lees ook: ‘Geen compensatie voor gestrande passagiers’

Volgens die onderneming is de tankstoring een uitzonderlijke situatie, die de luchtvaartmaatschappij niet had kunnen voorkomen.