Lifestyle & Entertainment

Zo ziet de gemiddelde Nederlandse kerstboom er uit

Bij veel Nederlanders schittert de kerstboom al een tijdje in de woonkamer. En nu Sinterklaas het land uit is, gaat de rest van het land ook massaal aan de dennenboom. Maar hoe versieren we die naaldboom eigenlijk?

Om daar achter te komen, hebben we ruim 2200 mensen van het Wat vindt Nederland-panel gevraagd naar hun kerstboom. Daaruit komt één ding duidelijk naar voren: Nederlanders houden niet van dennennaalden in hun huis. Meer dan twee derde van de mensen die een boom optuigen, gaat voor een kunstboom.

En hoe ziet die kerstboom er dan uit? Bij veel mensen met witte lampjes aan de takken, zo blijkt. Die zijn met 87 procent veruit het populairst. Gekleurde lampjes (vijf procent) of een mix (acht procent) zijn veel minder vaak in de Nederlandse dennenbomen te spotten.

Lees ook: Hier moet je op letten bij het kopen en verzorgen van een kerstboom

Tot slot kan een echt kersthuis eigenlijk niet zonder een kerststalletje, toch? Daar denken veel landgenoten anders over: bij slechts een derde van de ondervraagden ligt het kindeke Jezus in de kribbe.

Wat vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.