Lifestyle & Entertainment

Hier moet je op letten bij het kopen en verzorgen van een kerstboom

Sinterklaas is het land nog niet uit, of de jaarlijkse kerstbomengekte begint weer. In tuincentra, bouwmarkten en bij de Ikea start de verkoop traditiegetrouw op 6 december. Hoog tijd dus om de beste tips en trucs voor een prachtige kerstboom voor je op een rijtje te zetten.

Met of zonder kluit?

Een boom met kluit houdt zijn naalden beter vast, maar dan moet je wel op een aantal dingen letten. Zo moet de kluit ongeveer even zwaar zijn als de boom. Ook hebben bomen in een pot een hogere overlevingskans dan bomen met de kluit in een plastic zak.

Wil je je boom met kluit na gebruik buiten planten? Let dan op een aantal dingen. Zet de boom eerst in een nieuwe, grotere pot met verse aarde, zorg dat ‘ie zo kort mogelijk binnen staat (maximaal tien dagen), zet hem bij een raam en geef de boom lekker veel water. Na gebruik laat je de boom weer even wennen aan de kou in je berging of schuur. Daarna kun je hem met pot en al in de tuin zetten.

Bomen zonder kluit zijn lichter en geschikt als je hem na de kerst bij het grofvuil wil zetten. Een stuk minder duurzaam, maar ook een stuk makkelijker. Wist jij trouwens dat het autoritje om je kerstboom te halen nog het meest vervuilend is van alles?

Verse kerstboom

Inspecteer de boom die je op het oog hebt grondig. Ziet hij er fris en vers uit, is hij dof en niet mooi van kleur? Schud hem ook even flink heen en weer. Vallen er veel naalden uit, dan kun je er donder op zeggen dat de boom al dood is.

Afzagen en acclimatiseren

Zaag thuis een paar centimeter van je kerstboom af en zet hem in een grote emmer met flink veel water in de schuur, de berging of op je balkon. Zo kan ‘ie alvast wennen. Laat hem het liefst 48 uur (in het net) staan, voordat je hem naar binnen haalt. Zet hem stevig vast in een standaard mét waterreservoir, vul het reservoir en knip dan pas het net open. Laat hem even uitzakken voor je begint met versieren.

NB: Het is echt belangrijk je kerstboom veel water te geven. Wist je dat een kerstboom wel een halve liter water per dag slurpt? In de eerste dagen soms wel meerdere liters per dag. Sommige kerstboomfreaks zweren bij kerstboomvoeding, maar het allerbelangrijkst is dat ze nooit droog komen te staan. Je boom nat houden met een plantenspuit helpt ook tegen uitdroging en zorgt voor frisse, groene takken.

De plek

Zet je boom niet bij de verwarming, of zet de radiator uit. Heb je vloerverwarming? Zet de kerstboom dan ergens op of leg er een aantal vellen aluminiumfolie onder. Het is sowieso een goed idee de temperatuur in de woonkamer wat lager te houden. Hoe warmer het is, hoe eerder hij uitdroogt.

Ook houden de bomen van veel zon. Zet hem dus het liefst bij een raam en laat de gordijnen overdag open.

Lees ook: ‘Kerstbomen van meer dan 2 meter hoog dit jaar geliefd’