Politiek

Al langer zorgen over AZ-stadion, maar controles hoeven niet

Al ruim voordat het dak van het AZ-stadion instortte, waren er zorgen over de constructie van het gebouw. In 2014 plaatsten Feyenoord-supporters na een uitwedstrijd al een foto van roestplekken op metalen balken.

Eerder vandaag maakte de Onderzoeksraad voor Veiligheid bekend dat in het stadion nog twee breuken en verdachte plekken zijn gevonden. Daardoor zouden ook andere delen van het dak kunnen instorten.

Lees ook: Acuut risico op instorting: nog meer breuken in dak AZ-stadion ontdekt

De gemeente Alkmaar heeft voetbalclub AZ opgedragen om het stadion te komende tijd gesloten te houden. Pas als zeker is dat alles veilig is, mogen er weer mensen op het veld, de tribunes en het parkeerterrein.

‘Controles niet verplicht’

Voor de instorting is het gebouw nauwelijks geïnspecteerd, zegt bouwexpert Ynso Suurenbroek, die het stadion eerder een ‘spaghetti-constructie’ noemde.  Hij vindt dat dat vaker zou moeten gebeuren. “Zeker als zo’n constructie door elkaar is gerammeld door bijvoorbeeld een storm.”

Locoburgemeester Pieter Dijkman van Alkmaar zegt tegen Hart van Nederland dat de gemeente niet verplicht is om controles uit te voeren. “Er is alleen ieder jaar een brandweercheck, maar voor de rest moet je ervan uit kunnen gaan dat zo’n gebouw een hele levensduur meegaat.”

Alleen als er sterke aanwijzingen zijn dat er iets mis is, hoeft de gemeente een kijkje te nemen, erkennen experts. Maar het zou veel beter zijn als stadioneigenaren elke twee tot drie jaar een bouwkundige inspectie moeten doen, zegt hoogleraar Rob Nijsse.

Brokstukken opruimen

AZ laat een ingenieursbureau onderzoek doen naar de instorting van het dak, afgelopen zaterdag. Het herstel van het stadion kan zeker nog een jaar gaan duren, zeggen experts.

De gemeente wil alleen kwijt dat ook komende zondag niet in Alkmaar gespeeld kan worden. Als de brokstukken zijn opgeruimd, wordt bekeken of de tribunes weer in gebruik worden genomen.

Beeld bovenaan artikel: ANP / Beeld in artikel: Patrick Janssen, FR12.nl