112

‘Boer gijzelde rechercheurs niet, ze mochten alleen niet vertrekken’

Het incident maandag in Noordhorn waarbij twee rechercheurs werden vastgehouden in de woning van een boer was geen gijzeling. Dat zegt een familielid van de boer tegen Hart van Nederland.

“Het was geen gijzeling, want het ging niet om vrijheidsberoving. Ze mochten alleen niet vertrekken. De rechercheurs kregen gewoon een kopje koffie aangeboden”, aldus het familielid, dat anoniem wil blijven.

Waarom de rechercheurs langskwamen om te praten wilde de politie niet zeggen, maar volgens boerengroepen op social media was het omdat de boer een aantal weken geleden een politiepaard zou hebben aangereden. Dit gebeurde tijdens het boerenprotest in Groningen in oktober.

Volgens het familielid sloeg de sfeer om toen een vrouwelijke rechercheur haar stem verhief omdat ze foto’s wilde maken van de trekker waarmee de boer het politiepaard aanreed.

Belemmerde de deur

Een politiewoordvoerder zei maandag dat de boer de rechercheurs “belette om te vertrekken”. Hij belemmerde hen de deur open te doen om weg te gaan. De twee rechercheurs riepen de hulp van collega’s in en deden vervolgens aangifte wegens vrijheidsberoving.

De boer werd aangehouden en moest mee naar het bureau. Het familielid hoopt dat er dinsdag meer duidelijk wordt. “Het zou fijn zijn als hij vandaag weer op vrije voeten komt. Later op de dag volgt er een gesprek met de politie, daarna weten we meer.”

Lees ook: Woedende menigte bij politiebureau na arrestatie boer: ‘ Hij hield rechercheurs vast in woning’

Maandag verzamelden zich in Zuidhorn zeker honderd boze boeren voor het politiebureau vanwege de aanhouding van de boer. Ze eisten en kregen een gesprek met de politie.