Politiek

Fundamentalistische Nederlandse christenen scharen zich massaal achter discriminatie en homohaat

Honderden fundamentalistische christenen uit Nederland hebben een vertaalde kopie van de Amerikaanse zogenaamde Nashville-verklaring ondertekend. De tekst kenmerkt zich door discriminatie, transfobie, homohaat en niet-wetenschappelijke claims op basis van de bijbel.

Lees ook: Aangifte tegen SGP-voorman Kees van der Staaij na ondertekenen manifest vol homohaat

De verklaring bestaat uit veertien artikelen die over seksualiteit gaan. Seks buiten het huwelijk, seks tussen mensen met hetzelfde geslacht en ook trans mensen worden door de ondertekenaars gezien als in strijd met de wil van hun god.

Geen enkele vrouw

Volgens de tekst zouden homo’s, lesbiennes en trans mensen zelfs ‘te genezen’ zijn. Het staat wetenschappelijk vast dat dit soort ‘therapieën’ geen enkel effect hebben en vooral een ernstige bedreiging zijn voor de mensen die het, vaak gedwongen, ondergaan. In de meest extreme gevallen bevat de zogenaamde genezing van homoseksualiteit zelfs verkrachting.

Verder zijn volgens de verklaring vrouwen en mannen ongelijk. Onder de ondertekenaars zitten naast SGP-voorman Kees van der Staaij vooral docenten, priesters, predikanten en dominees. Volgens Trouw is het document door geen enkele vrouw ondertekend.

Lees ook: Trans vrouwen van kleur het vaakst slachtoffer dodelijk geweld

Op social media zijn de reacties onthutst:

Lees ook: OM moderniseert en vernieuwt aanpak discriminatie trans personen

Een andere twitteraar wijst erop dat de in de verklaring negen keer gretig aangehaalde Jezus, zelf geen enkele keer over homoseksualiteit sprak. Volgens de bijbel is Jezus de zoon van God.

In de verklaring is ook te lezen dat polyamorie of polygamie tegen de wil van hun god is. Dat is opmerkelijk, aangezien een groot aantal mannen uit de bijbel meerdere echtgenotes had. Zo had Abraham naast een huwelijk met zijn halfzus ook een aantal bijvrouwen. Koning Salomo had zelfs 700 vrouwen en nog eens 300 zogenaamde bijvrouwen.