Weer & Verkeer

Extreme hitte: zo houd je je huis koel

De teenslippers en zonnebrandcrème mogen weer uit de kast nu de zon volop schijnt en er hoge temperaturen worden verwacht. Toch is het niet fijn om die hitte binnen ook te hebben. Hoe hou je dan je huis koel? Een paar tips:

Lees ook: 5 dingen die je kunt doen als je de warmte wil ontlopen

Doe de ramen open, en weer dicht
‘s Ochtends is het vaak nog koel buiten. Zet daarom de ramen en deuren open zodra je opstaat. Zo waait er aan het begin van de dag frisse lucht door je huis. Doe zodra de temperatuur oploopt de ramen en deuren weer dicht. Hou ook de gordijnen gesloten, zodat de zon niet doorkomt en de warme zoveel mogelijk buiten de deur blijft.

Zet grote apparaten uit
Vermijd het gebruik van apparaten die warmte uitstralen. Zet warme lampen, zeker gloeilampen, uit en beperk het gebruik van de computer en televisie. Ook de oven, magnetron en het fornuis geven veel hitte af. Probeer deze apparaten zo kort mogelijk te gebruiken en haal de stekker uit het stopcontact zodra je klaar bent.

Zorg voor groen
Mensen met een tuin, dakterras of balkon wordt aangeraden om veel planten neer te zetten. Tegelvloeren en stenen houden warmte vast, maar groen zorgt voor verkoeling. Gras, struiken en vooral bomen maken de omgeving aangenaam. Ook klimplanten zijn ideaal voor verkoeling.

Verkoeling in de nacht
Net zoals je ‘s winters een kruik kunt maken met warm water, is het ook een idee om je kruik te vullen met koud water. Op die manier heb je wat verkoeling als je ‘s avonds naar bed gaat. Ook kun je je kussensloop een tijdje in een gesloten zak in de koelkast doen, zodat ‘ie daarna lekker koel aanvoelt. Trek ook je dekbed uit de hoes of slaap onder een dun dekentje, zodat je je hoofd koel houdt tijdens warme nachten.

Lees ook: Zo houd je het hoofd koel tijdens de aankomende tropennacht

Investeer in koelapparaten
Een ventilator, air-cooler of airconditioning zorgt ervoor dat de temperatuur in huis in een relatief korte tijd een stuk koeler wordt. Een ventilator en air-cooler kun je op elke plek in huis plaatsen. Een (mobiele) airco kost meer energie, maar de woning wordt wel snel koel. Op plekken waar het erg warm is in huis, kan dit de ideale optie zijn.