Sport

Excelsior-speler Moreira doet aangifte tegen racistische supporters

Voetballer Ahmad Mendes Moreira van Excelsior heeft aangifte gedaan tegen een aantal supporters van FC Den Bosch, meldt RTL Nieuws. De speler was afgelopen zondag het slachtoffer van racistische uitingen vanaf de tribune in Den Bosch. Excelsior wil niet op het nieuws reageren.

Excelsior laat wel weten de supporters op te roepen om in de thuiswedstrijd van vrijdag tegen Volendam in de achttiende minuut een rode kaart uit te delen tegen racisme. Bovendien steunt de club de collectieve actie van het Nederlandse voetbal door meteen na de aftrap een minuut letterlijk stil te staan bij het motto: “Racisme? Dan voetballen we niet.”

Lees ook: OM oordeelt dat spreekkoren Den Bosch ‘voor zover te beoordelen’ racistisch zijn

De club staat door de racistische uitingen jegens Moreira al een week in het middelpunt van internationale belangstelling. “Voetbal kan de maatschappij veranderen, dat is nodig en wij hebben een voorbeeldfunctie’’, zegt trainer Ricardo Moniz. “Daarom is het goed dat wij dit doen. Je moet met elkaar in gesprek blijven, ook met de mensen die nu niet aan de goede kant staan.”

Lees ook: Nederlands elftal heeft er genoeg van en maakt foto #StopRacism

Volgens Moniz gaat het goed met Mendes Moreira, die heeft aangegeven zich nu weer volledig op het voetballen te willen richten. Hij noch directeur Ferry de Haan wil daarom ingaan op de vraag of er inmiddels aangifte is gedaan tegen supporters van FC Den Bosch.

ANP/redactie