Politiek

Ex-VVD'er Van Haga mag huurder uit woning Essenhofje zetten

Kamerlid Wybren van Haga mag een van de huurders van het Haarlemse Essenhofje uit zijn woning zetten. De rechter in diezelfde plaats heeft in het voordeel van Van Haga geoordeeld. De man heeft nu acht dagen om zijn woning te verlaten. Andere bewoners van het Essenhofje zijn geschokt.

Volgens de rechter heeft Van Haga de huurovereenkomst tijdig opgezegd en staat daarom in zijn recht. De huurder zei dat hij in een telefonisch gesprek met het Kamerlid nieuwe afspraken had gemaakt over een verlenging van de overeenkomst. Volgens de rechter kan de man niet bewijzen dat hij deze afspraken heeft gemaakt en daarom mag de ontruiming doorgaan.

Eigenaar van Essenhofje, ex-VVD’er

Van Haga is naast Kamerlid ook vastgoedeigenaar en bezit onder andere het rijksmonument Het Essenhofje. Onlangs werd duidelijk dat hij een conflict heeft met een van de bewoners daar. Dat kwam aan het licht toen Hart van Nederland onlangs een e-mail publiceerde van Van Haga aan deze huurder. Daaruit bleek dat hij absoluut niet van plan was om het tweejarig huurcontract van de man om te zetten naar onbepaalde tijd.

De mail kostte Van Haga de kop als lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD, maar weerhield hem er niet van een kort geding tegen de huurder door te zetten.

Lees ook: VVD royeert Van Haga om behouden zetel in Kamer

Dat kort geding is nu dus in het nadeel van de bewoner uitgevallen. Andere bewoners van het Essenhofje laten in een eerste reactie aan Hart van Nederland weten teleurgesteld te zijn. Ook vinden ze de termijn waarbinnen de man zijn woning moet verlaten, acht dagen, wel erg kort.