VEH: Energierekening in 2022 zo'n 60 euro duurder

De energierekening voor huishoudens gaat in 2022 met ongeveer 60 euro per jaar omhoog. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH). Op dit moment zijn de energiekosten voor een huishouden tussen de 180 en 200 euro per jaar.

Het is niet duidelijk of de verhoging in één keer of in stapjes zal worden doorgevoerd. Volgens de VEH moeten netbeheerders enorme investeringen doen in het elektranetwerk. Netwerkbeheerders lijken hiermee van plan te zijn om het gasnetwerk langzaam te ontmantelen zodat alle klimaatambities worden gehaald.

Lees ook: Steeds meer mensen kunnen hun energierekening niet betalen

Hogere energierekening

“Als gevolg hiervan worden de hogere kosten door investeringen in het gas- en elektranetwerk doorberekend aan klanten”, zegt Hans André de la Porte van de VEH.

Volgens De la Porte is deze stijging onvoldoende in beeld in Den Haag. “Die hogere kosten komen bovendien op de verhoging van de energiebelastingen op gas in de komende jaren.”

Lees ook: Nederland meest achter met duurzame energie

Door de jaarlijks verder oplopende kosten staat volgens belangenvereniging de lasten-neutrale verduurzaming, zoals genoemd in het Klimaatakkoord, onder zware druk. Uitgangspunt van de verduurzamingsoperatie zou zijn dat hogere kosten worden gecompenseerd door lagere lasten.

Tekst: ANP/Redactie | Beeld: ANP