Politiek

Steeds meer mensen kunnen hun energierekening niet betalen

De komende tien jaar kunnen steeds meer mensen hun energierekening niet meer betalen. Het aantal huishoudens dat nu hun factuur niet kan betalen ligt op 650.000. Dit blijkt uit onderzoek van Ecorys.

Het onderzoeksbureau zegt dat er op dit moment 1,5 miljoen huishoudens slechts met moeite de rekening van gas en elektriciteit kunnen betalen. Het onderzoek werd in opdracht gedaan van Milieudefensie.

14.000 euro per jaar

Gezinnen die in de problemen komen, besteden zo’n 10 procent van hun inkomen aan gas en elektriciteit. Ze verdienen slechts 14.000 euro per jaar. Ecorys-onderzoeker Alexander Oei laat tegenover Trouw weten dat dit probleem groter wordt doordat de gasbelasting omhoog gaat. Dit beleid van de regering is gericht om de alternatieven zoals bijvoorbeeld de waterpomp aantrekkelijker te maken.

Energierekening 258 euro hoger

Ook is er minder energie beschikbaar door de het dichtdraaien van de gaskraan in Groningen. Daarom moet er gas vanuit het buitenland geïmporteerd worden. De verwachting is dat de komende tien jaar de energierekening met 258 euro per jaar zal stijgen.
Volgens Oei heeft het kabinet in de gaten dat mensen in de problemen komen. “Feit blijft dat belastingen omhoog gaan en de kosten voor energieproductie op langere termijn stijgen.”

Lees ook: ‘Draagvlak voor stoppen met aardgas neemt af’