112

Eigenaar Mahmoud voor het eerst terug bij ingestorte grillroom in Coevorden

Voor eerst sinds de verwoestende explosie keert hij terug naar de plek des onheils. Mahmoud Hasan, eigenaar van de ingestorte grillroom in het Drentse Coevorden. “Ik wil het eigenlijk niet zien, omdat het heel moeilijk voor mij is.”

De restauranteigenaar heeft er de afgelopen dagen slecht van geslapen. “Ik heb drie dagen misschien een of twee uur geslapen”, vertelt hij. Sinds hij medicatie heeft gekregen, slaapt hij weer iets beter. “Gisteren heb ik vijf uur geslapen”, vertelt Mahmoud. Hij denkt veel aan wat er is gebeurd.

Gaslucht

“Ik lag boven te slapen met mijn zoon. Om half drie ging ik naar beneden naar het restaurant en toen rook ik gas”, vertelt Mahmoud. Direct gaat hij op onderzoek uit om te kijken waar het gas vandaan komt. “Ik ga naar de keuken: geen gas.” Daarna loopt hij naar een bergingsruimte onder de trap. “Daar kwam het gas vandaan.”

Lees ook: Gasexplosie vermoedelijk oorzaak instorten grillroom Coevorden

Mahmoud loopt de ruimte binnen en doet het licht aan. Op dat moment ontstaat een steekvlam die op hem af komt. “Ik dacht: ik ga dood, ik ga branden”, zegt hij. Daarna wordt het zwart in zijn herinnering, tot het moment dat hij weer ontwaakt onder het puin van zijn ingestorte restaurant.

‘Papa, ik ben hier!’

“Na een halve minuut was alles klaar. Ik voelde me nog leven,” vertelt Mahmoud. Boven zich ziet hij een opening tussen de brokstukken, waardoor hij naar buiten klimt. Eenmaal buiten denkt hij direct aan zijn 5-jarige zoontje Kenan, die een eindje verderop onder het puin ligt. “Ik roep hem, misschien tien keer en dan hoor ik: ‘Papa, ik ben hier!'”, zegt Mahmoud. “Een keer, daarna hoorde ik niets meer. Dat is echt moeilijk.”

Na een uur wordt Mahmoud alsnog naar het ziekenhuis gebracht, waar hij wordt behandeld aan brandwonden op zijn arm en gezicht. Zijn zoontje ligt op dat moment nog onder het puin. “Na een kwartier kwam mijn vriend Khaled en hij zei: jouw zoon is goed, ik heb hem gezien. Toen werd ik een beetje rustig.”

De 5-jarige Kenan in het ziekenhuis.

Na een vijf uur durende reddingsoperatie wordt ook Kenan onder het puin vandaan gehaald. “Iemand belde: jouw zoon is onderweg, het gaat goed met hem. Toen werd ik pas echt rustig.” In het ziekenhuis worden vader en zoon herenigd. Ze geven elkaar een knuffel. “Mijn zoon zei: ‘Papa, waarom ben jij te laat?'”, zegt Mahmoud. “Ik zag jullie toen ik onder het puin lag, waarom waren jullie te laat?”

Lees ook: Dit zijn de helden die Kenan (5) veilig onder het puin vandaan haalden

Het jongetje is dinsdag geopereerd en ligt nog in het ziekenhuis. “Hij heeft pijn aan zijn arm en kan zijn hand niet bewegen”, zegt Mahmoud. Wanneer de jongen weer naar huis mag, is niet bekend.