Opmerkelijk

Dit zijn de helden die Kenan (5) veilig onder het puin vandaan haalden

Met man en macht werd er zaterdagmiddag geprobeerd de vijfjarige Kenan onder het puin in Coevorden vandaan te halen. Na vijf lange uren lukte het dankzij de hulp van het STH-team Noord- en Oost-Nederland. Jarenlang trainden zij voor de situatie die zaterdag werkelijkheid werd.

Sinds drie jaar zijn er vijf STH-teams in Nederland. STH staat voor Specialisme Technische Hulpverlening. Deze speciale teams van de brandweer worden ingezet wanneer er instorting dreigt of de slachtoffers met standaard basisinzet niet te bereiken zijn.

Melding: ‘jongen onder puin’

Nooit eerder zijn zij nodig geweest, tot zaterdagmiddag. Om 15.15 uur werden de STH-teams Noord- en Oost-Nederland gealarmeerd over een jongetje die onder het puin lag van de voormalige grillroom in Coevorden.

“Nu moest het gebeuren, dit is waar we al die jaren voor hebben geoefend”, vertelt Sietse Smit, teamleider STH Noord-Nederland. “Het is belangrijk om in zo’n situatie rustig te blijven. We moeten het veilig doen, zorgen voor een stabiele situatie.”

Pijn

Als Smit op de locatie aankomt blijken de lokale eenheden al contact te hebben met de jongen. “Ze hadden zicht op de jongen, maar konden hem niet fysiek aanraken. Wel zagen ze dat hij bij bewustzijn was, hij reageerde op vragen. Wel had hij pijn.”

“Voor ons was het heel belangrijk om die jongen warm te houden”, legt Smit uit. “We hebben met dekens, kruiken en elektrische kachels ervoor gezorgd dat de omstandigheden zo ideaal mogelijk werden. Dat gaf ons wat tijd.”

Plan maken

Snel beginnen de twee STH-teams met de aanwezige hulpdiensten een plan te maken. Ze bedenken verschillende scenario’s. “We hebben zelfs geprobeerd via de fundering, dus van onderen, bij de jongen te komen. Uiteindelijk lukte het om via de voorkant dichtbij genoeg te komen.”

Omdat het hele pand onstabiel is, besluiten de teams een kraanwagen te laten komen. “De kraanwagen kon de vloerbalken vast zetten, zodat als de vloerbalken het zouden begeven de kraan het gewicht kon opvangen.”

Reddingsactie

“In eerste instantie konden we alleen bij zijn hoofd. Maar door stukje bij beetje puin weg te halen lukte het ons om hem steeds meer vrij te krijgen en warm te houden”, vertelt Smit. “Het ging echt stapje voor stapje. We zijn in totaal vijf uur bezig geweest om hem er veilig uit te halen.”

Op beelden van Hart van Nederland is te zien hoe Kenan na vijf uur bevrijd wordt uit de restanten van de grillroom. “In eerste instantie moesten we zo snel mogelijk ervoor zorgen dat de jongen bij de ambulance kwam. Gelukkig was er veel medische hulp, waaronder een paar kinderartsen.”

“Daarna is er wel een moment van euforie, we hebben heel hard en lang gewerkt en hebben hem veilig kunnen verdragen aan het ambulancepersoneel. Dat is waar we het voor doen. We hebben onderling wel wat high fives en knuffels uitgedeeld.”