Misdaad

Nabestaande na eerste dag van proces insulinemoorden: 'Ga nou praten, lafaard'

Tientallen nabestaanden van slachtoffers van de insulinemoorden zitten nog met talloze onbeantwoorde vragen na de start van het proces tegen de 23-jarige verpleger Rahiied A. De verdachte staat terecht voor vier moorden en zeven pogingen tot moord op bewoners van vier verzorgingshuizen in de regio Rotterdam. A. zou de bewoners zonder medische noodzaak insuline hebben toegediend, wat dodelijk zou zijn.

Cobi Bijland is een van de nabestaanden van de slachtoffers. Haar moeder woonde in het Rotterdamse verzorgingshuis Puttershoek. Ze overleefde de insuline-injecties, maar werd wel plotseling onwel, waarna een onderzoek volgde.

Lees ook: Rahiid A. wordt verdacht van vier moorden en zeven pogingen tot moord

Daarna kwamen bij drie andere instellingen waar A. in 2016 en 2017 had gewerkt meerdere verdachte situaties aan het licht. Na onderzoek naar vijftien gevallen besloot het Openbaar Ministerie er elf op de aanklacht te zetten.

Zwijgrecht

Voor Cobi was het heel belangrijk dat ze A. in de rechtszaal heeft gezien. “Ik kan nu zeggen hoe ik over hem denk.” Eerder zag ze de verdachte al in het tehuis waar haar moeder werd verzorgd. “Het leek me een heel aardige jongen. Ik kon er niets van zeggen.”

De familieleden zien A. op de rug; zijn benen trillen voortdurend, maar de antwoorden waar ze op hopen blijven uit. Af en toe knikt de verzorger minimaal op vragen van de rechter. Een enkele keer fluistert hij bijna dat hij zich op zijn zwijgrecht beroept.

‘Ga nou praten!’

Cobi vindt het ingewikkeld om dat te zien: “Ben jij nou zo’n miezerig mannetje?”, denk ze hardop. “Je zou er wel naar toe willen lopen en zeggen: ‘Ga nou praten, dan begrijpen we misschien wat’.”

In een korte slachtofferverklaring spreekt Cobi Bijland de verdachte rechtstreeks toe. Haar verklaring eindigt met: “Waarom? Lafaard.”