Gezondheid

Eén op de vier Nederlanders slaapt slecht door geluidsoverlast

Een kwart van de Nederlanders slaapt wel eens slecht als gevolg van geluidsoverlast, dat blijkt uit enquête-onderzoek van Wat vindt Nederland? in samenwerking met LocalFocus. Herrie door de buren wordt het vaakst als boosdoener aangewezen, gevolgd door mensen op straat en voorbijrazend verkeer.

Ruim 2700 Nederlanders deden mee aan het Wat vindt Nederland? onderzoek. Aan hen is gevraagd of zij in de voorafgaande twee weken niet goed hebben kunnen slapen als gevolg van geluidsoverlast. Voor ruim één op de tien mensen was het elke nacht raak. Zij gaven aan minstens zeven nachten slecht geslapen te hebben door de overlast.

Lees ook: Luidruchtige buren of herrieschoppende hangjongeren: we klagen veel, maar er wordt weinig bekeurd

Provincies

Mensen in Noord-Holland hebben veruit de meeste slapeloze nachten. Zo’n 37% van de inwoners heeft daar minstens één keer in de voorafgaande twee weken wakker gelegen door geluidsoverlast. Utrecht en Zuid-Holland volgens met ieder bijna 30%.

In Flevoland heeft men het minst last van slaapproblemen door geluidsoverlast. Daar slaapt 84% zonder problemen de nacht door. De mensen die toch wakker worden, ervaren voornamelijk overlast van hun buren. Dat blijkt in elke provincie ongeveer op hetzelfde percentage te liggen (50%).

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Gezondheid

Geluidsoverlast is niet alleen vervelend, het kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Volgens slaapexpert Floris Wouterson zijn de gezondheidsproblemen op de korte termijn vooral te vinden in het prikkelbaarder en vergeetachtig zijn en concentratieproblemen hebben.

Maar op de lange termijn kan het ingrijpendere gevolgen hebben. “Verschillende wetenschappelijke onderzoeken zien een relatie tussen slaapgebrek en obesitas, diabetes type 2, maar ook verschillende vormen van kanker zoals borstkanker en prostaatkanker.”

Wouterson legt uit dat dit alles te maken heeft met de verschillende fases waarin je lichaam komt als het slaapt. Door het wakker worden van geluidsoverlast komt je lichaam moeilijk in een diepe slaap terecht. Deze fase heeft men echter wel nodig om volledig te herstellen van de dag en tot rust te komen. Gevolg: onrustig slapen en vaak en vermoeider waker worden.

White noise

De helft van de Nederlanders die geluidsoverlast ervaren, zeggen dat dit komt door hun buren. Mocht een goed gesprek met de buren om het geluidsoverlast te beperken niet helpen, heeft Wouterson nog wel een goede tip: white noise, of te wel witte ruis.

“Witte ruis is geluid dat je op de achtergrond kunt aanzetten”, legt Wouterson uit. “Je kunt het vergelijken met wat je hoort in een vliegtuigcabine, een heel monotoon geluid op de achtergrond. Nog een voorbeeld is bijvoorbeeld het ruisen van de zee.”

Tekst gaat verder onder de video

De theorie hierachter is dat je hersenen inzoomen op het monotone geluid en daardoor het directe omgevingsgeluid naar de achtergrond drukken. Je hersenen moeten wel een paar dagen wennen aan het geluid, maar daarna is het volgens Wouterson een fantastische oplossing voor geluidsoverlast.

Dit baseert hij onder andere op een onderzoek dat gedaan is bij baby’s. Een groep baby’s werd in tweeën gesplitst. De eerste groep kreeg white noise te horen, de controle groep niet. Bij de groep baby’s met white noise op de achtergrond sliep 80% binnen vijf minuten. Bij de controle groep was dit maar 25%.

Geluidsoverlast doorgeven

Ervaart u zelf overlast? Op de onderstaande kaart kan je invullen waar je de overlast door geluid ervaart en wat of wie de boosdoener is.