112

Luidruchtige buren of herrieschoppende hangjongeren: we klagen veel, maar er wordt weinig bekeurd

Van luidruchtige hangjongeren tot buren met een gettoblaster. Ruim vijftienduizend mensen kregen in de afgelopen zeven jaar een bekeuring voor het veroorzaken van geluidsoverlast. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB), opgevraagd door Localfocus.

De meeste herrieschoppers werden op de bon geslingerd in Delft, Leeuwarden en op Vlieland. Naast de grote steden vallen vooral Groningen en Leeuwarden op. In die gemeenten werden in de afgelopen zeven jaar meer dan 400 boetes uitgedeeld. Ook in Leeuwarden, Den Helder en Vlissingen is het aantal ‘herrieboetes’ relatief hoog.

Geluidsoverlast in jouw provincie?

In de tool hieronder kun je zien hoeveel boetes voor geluidsoverlast in jouw provincie werden uitgedeeld. De grafiek toont de verloop van het aantal boetes over de afgelopen zeven jaar. Daarnaast zie je per provincie hoeveel geld er per jaar met de boetes werd geïnd.

Opvallend genoeg wordt er aanzienlijk meer geklaagd dan dat er daadwerkelijk boetes worden uitgedeeld. Zo kreeg de politie dit jaar tot nu toe meer dan 58 duizend telefoontjes over geluidsoverlast, maar werden in heel 2018 slechts 1.800 herrieschoppers op de bon geslingerd. Zij kregen een geldboete van 140 euro.

Ga het gesprek aan

De Rijksoverheid adviseert om in de eerste plaats in gesprek te gaan met je buurtbewoners wanneer er sprake is van geluidsoverlast. Als dat niet werkt kan de hulp worden ingeschakeld van politie of een mediator, die het conflict bemiddelt.

Lees ook: Heeft u last van geluidsoverlast? Laat het ons weten