Dieren

Visboer gaat viral met foto van eekhoorn

De telefoon van Dick van Duijn staat deze dagen roodgloeiend. Nadat een aandoenlijke foto die hij had gemaakt van een eekhoorn werd opgepikt door Amerikaanse media, komen uit alle landen mailtjes en belletjes binnen om zijn verhaal te horen. “Mijn foto staat in de krant in Brazilië, Italië, Chili, om er maar een paar te noemen.”

De trotse Noordwijker, die in zijn dagelijks leven met zijn viskraam op de Hoofdstraat staat, is al langer hobbyfotograaf. Zijn grootste interesses zijn natuur en dieren, waarvoor hij soms ook naar het buitenland gaat. “Ik wist dat in Wenen veel van deze nieuwsgierige eekhoorns zitten, dus ben ik er voor drie dagen naartoe gegaan.”

Lees ook: Nederlander wint eerste prijs voor beste natuurfoto

Liggend in het gras met al zijn spullen zag Dick al snel eekhoorns, maar dat deze eekhoorn zo perfect aan de paardenbloem ruikend op het kiekje stond, dat zag hij pas later. “Als je door de zoeker kijkt zie je al dat het een mooie foto is, maar toen ik ‘s avonds achter de computer zat zag ik pas hoe geweldig het was. Het licht was perfect en alles kwam samen.” Een internetfenomeen werd geboren.

Erkenning

De foto op Instagram is inmiddels al bijna veertigduizend keer geliket en ook met het aantal volgers gaat het goed. “Dat is in een paar dagen tijden gegroeid van achtduizend naar ruim zeventigduizend nu.” Maar de wereldwijde aandacht, van Amerika tot Rusland en van China tot Saoedi-Arabië, stijgt Dick niet naar zijn hoofd. “Het leukste is dat je er nu gewoon op straat over wordt aangesproken, terwijl ik een visje sta te kaken bij de kraam. Ik ben erg trots.”

Dick hoopt dat dit succes het begin van iets moois is. “Na die acht jaren dat ik fotografeer is het toch wel erkenning voor je werk. Ik hoop dat ik nu misschien opdrachten kan krijgen voor tijdschriften, dat is wel mijn droom.”

Foto: Dick van Duijn