Lifestyle & Entertainment

'Drugs zijn makkelijk te krijgen op Sziget'

Op het muziekfestival Sziget op het Hongaarse eiland Óbuda gaat een lijst rond waarmee harddrugs aan de man wordt gebracht bij bezoekers.

In het appje dat is verstuurd door een onbekende drugsdealer wordt in het Engels xtc, mdma en ketamine aangeboden ‘voor als je de hele week drinken zat bent’. Een XTC-pil kost de afnemer vijftien euro per stuk. Wie meer dan vijftig pillen koopt, krijgt korting.

Lees ook: Ongeloof op atletiekclub drugs dealende Roelf B.: ‘Iedereen is enorm verbaasd’

Ook voor MDMA krijgen festivalbezoekers flinke korting als ze grote hoeveelheden afnemen. Een gram ketamine kost 75 euro. Het bericht wordt afgesloten met een oproep om de drugslijst te delen.

Normaalste gang van zaken

Een vrouwelijke festivalbezoeker laat aan Hart van Nederland weten dat de drugslijst de normale gang van zaken is op het populaire festival. ”Xtc, ketamine, het is allemaal te krijgen hier. Het is niet heel moeilijk om erachter te komen wie de dealer is”, vertelt ze. ”Er gaan appjes rond wat de drugs kost en waar het wordt aangeboden. Vooral bij de technostages is het makkelijk te krijgen.

Normaal wordt er een oogje toegeknepen voor kleinschalig drugsgebruik of handel”, verklaart de festivalganger. Deze jongens waren niet erg subtiel in hun aanpak denkt ze: ”Ik ben niet eens gefouilleerd bij binnenkomst, er is ook niet in mijn tas gekeken, als je iets mee wil nemen kan dat gewoon.”

Aan eigen ‘succes’ te danken

Op het festival werden vorige week twee Nederlanders opgepakt wegens de verdenking van drugshandel. De bewaking vond het verdacht dat er zoveel mensen af en aan liepen in de tent van het tweetal. Ze riskeren een lange gevangenisstraf.