Gezondheid

Doktersassistente Gyorgyike zet angst opzij en geeft stem aan duizenden stakers: 'Zo gaat het niet langer'

Polikliniek-medewerker Gyorgyike Horvath uit Haarlem krijgt het er al warm van als ze eraan denkt, maar ze doet het toch. Tijdens de landelijke ziekenhuisstaking zal ze, ten overstaan van naar verwachting 1500 collega’s, spreken op het podium op het Jaarbeursplein Utrecht om de noodzaak van hogere salarissen en een betere CAO te benadrukken.

“Ik vind het allemaal veel te spannend, maar het moet gebeuren”, vindt ze. Want zoals het nu gaat, kan het niet langer en het belooft alleen maar erger te worden. “Ik werk nu bij polikliniek urologie. Daar zie ik veel oude mensen, oude mannen met prostaatproblemen. Maar die vergrijzing zie je ook bij de collega’s. Er is maar weinig nieuwe aanwas, dus ik verwacht daar veel problemen mee.”

Lees ook: Unieke staking legt zorg grotendeels plat

Volgens Gyorgyike is het werk door allerlei fusies bovendien heel erg veranderd, en niet op een goede manier. “We doen steeds meer, ook best wel zwaar werk. Mensen tillen, katheter inbrengen, mensen op een behandeltafel leggen. Daar valt niet tegenop te fitnessen.” Meer geld is noodzakelijk om personeel te behouden, “want anders gaat iedereen naar particuliere klinieken”.

Maar dat is niet genoeg, weet Gyorgyike. “Met meer loon krijg je niet per se meer mensen. Kijk naar de leraren, al bieden ze mij 3000 per maand, ze krijgen mij niet het onderwijs in! Betere arbeidsomstandigheden zijn nodig, dus er moeten meer hulpmiddelen en meer mensen komen.”

Vijf voor twaalf

Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is daar geen geld voor en is er maar 1,7 miljard euro beschikbaar, maar daar hebben Gyorgyike en haar collega’s geen boodschap aan. “Ze vinden maar een potje. Het is vijf voor twaalf.”

Lees ook: Het moet de grootse zorgstaking in Nederland ooit worden: ‘De druk is niet vol te houden’

In totaal staken 119 ziekenhuizen en zorglocaties door heel Nederland. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sluiten dan 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.

Welke ziekenhuizen staken?

Om niet voor een dichte poli komen te staan, kan je hier vinden welke ziekenhuizen en locaties mee gaan doen aan de staking.