Misdaad

Deelt militair Marco Kroon hier een kopstoot uit aan een agent?

Marco Kroon, drager van de hoogste militaire onderscheiding, stond maandag voor de rechter vanwege wangedrag en een mogelijke kopstoot tijdens carnaval in Den Bosch, eerder dit jaar. Tijdens de rechtszaak werden beelden getoond van zijn aanhouding.

De bodycambeelden zijn niet kraakhelder en laten ruimte open voor interpretatie. Te zien is dat Kroon geboeid tegen een hek staat, nadat hij is beboet voor wildplassen en aangehouden voor het opsteken van zijn middelvinger.

Marco Kroon: geen bewuste kopstoot

Terwijl Kroon, verkleed als kikker, door meerdere agenten in bedwang wordt gehouden, is een flinke achterwaartse hoofdbeweging richting een agent te zien. Daarmee raakt Kroon de agent. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het duidelijk dat Kroon een kopstoot uitdeelt om pijn toe te brengen.

Kroon zelf ontkent dat hij een kopstoot gaf. Hij zegt met zijn hoofd een beweging te hebben gemaakt omdat hij een pijnprikkel kreeg. Bekijk de beelden en oordeel zelf.

100 uur taakstraf voor Kroon

Het OM acht de kopstoot bewust en bewezen en eist een werkstraf van honderd uur tegen Marco Kroon. Daarbij moet hij als het aan het OM ligt schadevergoedingen betalen aan twee betrokken agenten: 150 euro en 223 euro.

De Officier van Justitie vraagt de rechtbank Kroon vrij te spreken van belediging door het opsteken van een middelvinger. Verklaringen van de betrokken agent verschillen op sommige punten van de beelden.

Foto: Consumentenbond