Dieren

De eerste konikpaarden van de Oostvaardersplassen toch in Wit-Rusland aangekomen

Het leidde de afgelopen weken tot verhitte discussies in de Provinciale Staten van Flevoland, maar de eerste konikpaarden zijn na lang wachten toch aangekomen in hun thuis: de Republican Landscape Reserve Naliboksky in Wit-Rusland.

Vijftig konikpaarden hebben de reis van zo’n 1650km afgelegd. De dieren zijn in kleine groepjes vervoerd om de families bij elkaar te houden en de reis zo prettig mogelijk te maken. Onderweg werd er regelmatig gestopt om de paarden te controleren en ze extra schoon drinkwater en hooi te geven.


Beeld: Chantal Rijners

Aangifte tegen Staatsbosbeheer

Het transport van de paarden stond al tijden gepland, maar door bureaucratische problemen in Wit-Rusland stonden de paarden vast in een kleine vangweide in de Oostvaardersplassen. De paarden hadden hier bijna geen schaduw en werden, volgens de lokale afdelingen van de partijen PvdD, FvD en PVV, slecht verzorgt door Staatsbosbeheer.

Lees ook: Discussie over situatie paarden in Oostvaardersplassen laait hoog op

De PvdD deed zelfs aangifte tegen Staatsbosbeheer omdat ze ze tijdens de hittegolf zouden verwaarlozen, maar Staatsbosbeheer zei dat de paarden de warmte juist prima aan konden. “Mensen vinden dat we ze beschutting moeten geven, maar dat werkt juist averechts voor de dieren omdat ze dit niet gewend zijn.” De dieren zoeken bij warmte juist de open vlakte zodat ze wind kunnen vangen, volgens Staatsbosbeheer. “En tijdens de hittegolf was er genoeg wind”.

Het wachten is voorbij

Maar het wachten is nu dus voorbij. De overige konikpaarden, ongeveer honderd, worden de komende weken naar Wit-Rusland gebracht. In maart verhuisde al een groep van 29 paarden vanuit de Oostvaardersplassen naar natuurgebied Atapuerca in Spanje.