Politiek

Dak van AZ-stadion was een 'spaghetticonstructie'

Om kosten te besparen is de bouw van de dakconstructie van het AFAS-stadion van voetblaclub AZ in 2005-2006 te licht uitgevoerd.

“Een spaghetticonstructie. Ik wacht al 13 jaar tot het in zou storten”, zegt bouwexpert Ynso Suurenbroek in het AD.

Ysno Suurenbroek was buitengewoon lid van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Op verzoek van de brandweer hielden zij de bouwvergunning tegen het licht. De brandweer twijfelde aan de brandwerendheid en vroeg zich af of het dak een brand van een uur zou kunnen weerstaan.

Gerommel in de gemeente

“De constructie voldeed niet aan de eisen van het bouwbesluit en niet aan de eisen van de brandveiligheid. Heel die constructie had sterker uitgevoerd moeten worden, met dikker staal. Er was in die tijd een hoop gerommel met de sturing door de gemeente en de gemeente werd aangestuurd, dat durf ik gerust te zeggen, door Dirk Scheringa”, aldus Suurenbroek.

Lees ook: Onderzoeksraad buigt zich over AFAS Stadion

Het kritische rapport van de onderzoeksraad uit 2006 werd toentertijd door de gemeente naast zich neergelegd. Zij gebruikten in plaats daarvan andere rapporten die uitwijzen dat alles in orde was. Maar nu blijkt het tegenovergestelde.

Zonnepanelen

“Met de extra belasting van de zonnepanelen die een paar jaar geleden aangebracht zijn en harde wind vanuit een bepaalde hoek met onderdruk en bovendruk krijg je dit. Maar dat gebeurt alleen als de constructie vanaf het begin te zwak is.”

ANP/Redactie