Politiek

D66 wil IS-strijders uit Syrië hier laten berechten

Regeringspartij D66 vindt dat Nederland IS-strijders hier moet berechten vanwege de Turkse invasie in Noord-Syrië. Volgens de lokale Koerdische autoriteiten zijn zondag 785 buitenlandse IS-aanhangers ontsnapt uit een kamp.

Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma van D66 zei zondag in het televisieprogramma Buitenhof dat de huidige situatie Nederland dwingt de berechting over te nemen. Het kabinet wil terreurverdachten juist in de regio voor de rechter brengen.

‘IS-strijders kunnen naar Nederland komen’

Het Turkse leger viel deze week de grensregio in Noord-Syrië binnen om Koerdische milities te verdrijven en een bufferzone te creëren. Sjoerdsma vreest dat IS’ers hierdoor “onder de radar naar Nederland komen en daar verschrikkelijke dingen gaan doen”.

Lees ook: Koerden protesteren in Den Haag: vechtpartij op Malieveld

Dat moet volgens het Kamerlid voorkomen worden door ze hier te berechten. Berechting in de regio raakt uit zicht, meent hij. “Het ziet er gewoon naar uit dat die mogelijkheid ons ontglipt.”

Sven Koopmans van coalitiepartner VVD keerde zich fel tegen het voorstel. “Mensen moeten daar blijven en berecht worden. Zij moeten hun slachtoffers in de ogen kijken.” De Turken moeten zorgen dat IS-strijders vast blijven zitten, zei hij.

‘Meer daadkracht van minister Blok

Sjoerdsma haalde ook scherp uit naar het optreden van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in deze kwestie. Hij zou graag wat meer daadkracht zien van de bewindsman, zei hij. “Ik vind hem op dit dossier afwachtend, misschien wel apathisch.”

Lees ook: Turkse president Erdogan dreigt met openzetten poorten voor vluchtelingen naar EU

De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU komen maandag en dinsdag bijeen. Kamerlid Bram van Ojik van GroenLinks wil dat Blok daar gaat pleiten voor een “gezamenlijk ingrijpen om te voorkomen dat ontsnapte strijders zich hergroeperen onder de vlag van IS”.

ANP