Politiek

Turkse president Erdogan dreigt met openzetten poorten voor vluchtelingen naar EU

De Europese Unie moet de kritiek op de Turkse inval in Syrië terugnemen. Als de EU de Turkse militaire operatie als een bezetting bestempelt, dreigt hij om de 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen die nu in Turkije zijn naar Europa te sturen.

De Syriërs in Turkije zijn gevlucht voor de oorlog in hun land. “We zullen de poorten openzetten”, dreigt Erdogan. In 2016 heeft de EU afspraken gemaakt met Turkije om het aantal vluchtelingen die uit het land kwamen terug te dringen. Tijdens het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis in 2015 vroegen zo’n 1,3 miljoen mensen asiel aan in de Europese Unie. In ruil voor strengere controles en huisvesting van Syrische vluchtelingen kreeg Turkije zo’n 6 miljard euro overgemaakt.

Nederland sluit sancties niet uit

Maandag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bij elkaar in Luxemburg om “alle aspecten” te bespreken van de crisis in Syrië als gevolg van de Turkse acties. Het Nederlandse kabinet sluit sancties tegen Turkije niet uit. “Wij sluiten niets uit, ook geen sancties”, zei minister Sigrid Kaag in de Tweede Kamer. Ze wil wel dat dit in bondgenootschappelijk verband gebeurt.

Lees ook: Nederlands kind teruggehaald uit Syrië

Een meerderheid van de Kamer steunt een voorstel dat het kabinet vraagt binnen de Europese Unie actief te gaan pleiten voor “stevige sancties” tegen het Turkije van Erdogan. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om financiële sancties en strafmaatregelen gericht tegen individuele Turken.

Wapenexportverbod

Nederland wil “op dit moment” de militaire samenwerking met Turkije nog niet opschorten. De werkwijze is “stap voor stap”, verklaarde Kaag. Ze wil ook nog niet zover gaan, omdat de situatie nog onduidelijk is en snel kan veranderen. Tevens is nog niet van alle NAVO-partners het standpunt duidelijk.

Lees ook: Blok wil niet escaleren met Turkije

Verder worden de regels voor de wapenexport naar Turkije iets aangescherpt. De uitvoer van militaire middelen naar Turkije is al aan zeer strenge voorwaarden verbonden. Maar een exportverbod zoals Sadet Karabulut van de SP vroeg, ziet de minister niet zitten. Kaag beloofde wel alleen nog maar export toe te staan waarvan “volledig is uitgesloten” dat het door de Turken in Syrië wordt gebruikt.