112

Agenten gewond tijdens confrontaties tussen Koerden en Turken in Rotterdam

Bij confrontaties tijdens demonstraties van Koerden en Turken in Rotterdam zijn meerdere agenten gewond geraakt. De politie heeft verschillende mensen aangehouden.

Volgens de politie is de ME op het Kruisplein ingezet. Ook elders was het onrustig. Op verschillende locaties zijn vechtpartijen ontstaan en moest de politie ingrijpen.

De politie is de druk geweest om snel tussen beide partijen te komen om verdere escalatie te voorkomen. In het AD zegt burgemeester Aboutaleb dat de Koerden als eerste de confrontatie hebben gezocht met de tegendemonstranten. Rond 21.30 uur was het weer rustig in de stad.

Koerden boos over inval

De Koerden demonstreren tegen de Turkse inval in Noord-Syrië. Ze eisen onder meer economische sancties tegen Erdogan en een no-flyzone. De demonstratie van de Koerden was van te voren aangekondigd. Op het Kruisplein waren twee plekken aangewezen voor de actie en een tegen-demonstratie.

Lees ook: Nieuwe oorlog dreigt in Syrië: verschillende protesten gepland in Nederland, wat is er aan de hand?

Turkije is vorige week een offensief begonnen tegen de Koerden in Noord-Syrië. Nederland en de EU hebben de inval veroordeeld. De Turkse president Erdogan dreigde vervolgens alle Syrische vluchtelingen door te sturen naar Europa.

Komende zaterdag staat in Amsterdam een grote landelijke demonstratie tegen de Turkse inval gepland.

Beeld: Video Duivestein