Politiek

Chaos verwacht op Schiphol: Greenpeace bezet luchthaven met 'protestival'

Passagiers die dit weekend vliegen vanaf Schiphol kunnen hun borst natmaken. Actievoerders van Greenpeace zijn van plan om winkelcentrum Schiphol Plaza op de luchthaven 24 uur lang te bezetten. Ze doen dat uit protest tegen de overlast en vervuiling die Schiphol veroorzaakt.

De klimaatdemonstratie op Schiphol Plaza is verboden door de burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer. De burgemeester vreest dat de demonstranten de vele reizigers te veel hinderen, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Greenpeace vindt het schandalig dat ze alleen buiten de luchthaven mogen demonstreren en houden dan ook vast aan hun huidige plan.

Invulling protestival

De milieuorganisatie liet het publiek meebeslissen over de invulling van de protestactie. Bijna 17.000 mensen brachten hun stem uit. Voor een protestfestival bleek de meeste animo: 41 procent koos hiervoor. De invulling van het festival is nog niet precies bekend.

Lees ook: Schiphol reageert op protestival: Greenpeace is welkom

Er zal in elk geval muziek, eten en drinken zijn. “En je kunt overnachten”, hoopt campagneleider Dewi Zloch. “Natuurlijk hebben we ook wat verrassingen in petto.” Het festival begint zaterdag om 13:00 uur en eindigt op zondag om 12:00 uur.

Plofvliegveld

Greenpeace zegt geen reizigers te willen hinderen. De organisatie wil vooral Schiphol “op hun impact aanspreken”, zegt Zloch. “Want op de vraag hoe we de klimaatcrisis gaan stoppen met zo’n plofvliegveld, blijft Schiphol akelig stil.”

Lees ook: ‘Schiphol moet korte vluchten naar bijvoorbeeld Londen en Parijs schrappen’