'Schiphol moet korte vluchten naar bijvoorbeeld Londen en Parijs schrappen'

Ruim een op de drie vliegtuigen die vanaf Schiphol vertrekken (38 procent), vliegt niet verder dan 750 kilometer. Dat blijkt uit onderzoek van Royal HaskoningDHV in opdracht van milieuorganisatie Greenpeace.

Londen is veruit de populairste bestemming op korte afstand om naartoe te vliegen, ook vanaf de andere Nederlandse luchthavens. Dagelijks vertrekken vanuit Nederland gemiddeld 62 vluchten naar de vliegvelden rond de Britse hoofdstad.

Naar Londen vertrokken in 2018 in totaal bijna 2,6 miljoen mensen vanaf Nederlandse bodem. Op de tweede plaats van bestemmingen binnen een straal van 750 kilometer staat Parijs, met 700.000 passagiers.

Hogere CO2-uitstoot kilometer

Korte vluchten leiden tot een hogere CO2-uitstoot per kilometer dan langere vluchten, omdat vliegtuigen vooral tijdens het opstijgen veel brandstof verbruiken.

De onderzoekers hebben specifiek gekeken naar vluchten tot 750 kilometer, omdat op die afstand de trein een duurzaam alternatief kan zijn. Maar die is vaak duurder dan het vliegtuig.

‘Vervang vliegtuigen door treinen’

Campagneleider Dewi Zloch van Greenpeace vindt dat “deze zinloze vluchten” vervangen moeten worden door treinen of de elektrische bus. “Zo kunnen we flinke klimaatwinst boeken en verdwijnt veel van de overlast voor de omgeving en de natuur.”

Lees ook: Omwonenden Schiphol zijn het zat en meten vliegtuigherrie zelf

Schiphol bestaat volgens hem om Nederland te verbinden met de rest van de wereld, “maar dat hoeft echt niet alleen met het vliegtuig”.

ANP