Misdaad

'Caloh Wagoh had drie moordcommando's en kreeg opdrachten van Taghi'

Motorbende Caloh Wagoh heeft over drie zogenaamde moordcommando’s beschikt. Dat werd vrijdag duidelijk tijdens de rechtszaak tegen verschillende leden van de club.

Delano R. is medeoprichter van de club en stuurde de huurmoordenaars aan. Hij nam opdrachten aan van onder andere de meest gezochte crimineel van Nederland, Ridouan Taghi.

Kroongetuige over Caloh Wagoh

Kroongetuige Tony de G. deed een boekje open over de moordbende. Hijzelf was ook actief voor een van de moordcommando’s. Na de moord op Jair Wessels, op 7 juli 2017 in Breukelen, vluchtte hij naar Spanje. Hij wilde naar eigen zeggen vanaf dat moment niet meer voor de moordorganisatie werken en besloot tegen zijn oude makkers te getuigen.

Het Openbaar Ministerie sprak met weerzin over de criminele bloeddorst van Caloh Wagoh. “Rode draad in het onderzoek zijn dood en wapens”, aldus de officier van justitie. “Dood op bestelling. Dood in opdracht. Sommige mensen geven opdracht om hun tuin op te laten knappen. In deze moordclub ging het net zo makkelijk om opdrachten om mensen kapot te knallen.”

Behalve over een reeks verklaringen van kroongetuige De G., beschikt justitie over een grote hoeveelheid ontsleutelde berichten tussen diverse verdachten.

Ridouan Taghi

Ridouan Taghi is het middelpunt van een andere grote zaak, Marengo. Die zaak is volgens het Openbaar Ministerie verwant aan de zaak tegen de Caloh Wagoh-leden.┬áHet OM zal ‘op termijn’ de rol van Taghi in dat proces bekijken. Hem in twee zaken tegelijk vervolgen acht justitie ‘niet opportuun’.

Lees ook: De klopjacht op Ridouan Taghi is opgevoerd: ‘Het kan heel snel gaan’

In beide zaken waarbij Taghi betrokken is, gaat het om zeer grof geweld in de onderwereld. Het omvangrijke liquidatieproces rondom leden van Caloh Wagoh zal niet eerder dan in 2021 inhoudelijk worden behandeld.

De zaak draait in totaal om veertien verdachten. Deze kopstukken en leden van de motorclub worden verdacht van het uitzetten, voorbereiden en plegen van meerdere liquidaties.