Broer Rasta van Dream or Donate schikt met 31 gedupeerden

Robert Jan Mastenbroek, oprichter van de inzamelingssite Dream or Donate, heeft een schikking getroffen met 31 gedupeerden. Zij krijgen hun geld terug. Mastenbroek heeft dat bedrag inmiddels overgemaakt. Het wordt binnenkort uitgekeerd aan de gedupeerden, zegt hun advocaat Royce de Vries.

Broer Rasta, zoals Mastenbroek zich ook wel noemt, heeft dat bedrag inmiddels overgemaakt. Volgens de advocaat gaat het om een bedrag van “tegen de ton aan”. Het beslag op het landgoed van Mastenbroek wordt opgeheven en juridische stappen zijn van de baan, aldus De Vries.

Aan Hart van Nederland vertelt De Vries dat hij twee dagen na het grote nieuws rond Broer Rasta werd benaderd. “Sindsdien ben ik er een groot deel van mijn tijd mee bezig geweest. Je wilt het voor 31 gedupeerden even goed doen, dus het was een pittige klus, maar het is de inspanningen waard geweest.”

Geen rekening voor gedupeerden Dream or Donate

Of Mastenbroek zich in het proces welwillend en flexibel opstelde, wil De Vries niet zeggen. “Hij heeft uiteindelijk betaald. Dat heeft een periode geduurd, maar dat is niet ongebruikelijk bij dit soort schikkingen. Ook hij moet kunnen controleren of de vorderingen die er lagen ook klopten.”

Royce de Vries heeft de gedupeerden die hij heeft vertegenwoordigd, geen rekening gestuurd voor zijn geleverde diensten. “Dit was geen dossier waarop we hebben verdiend of waaraan we wilden verdienen”, aldus De Vries.

Totale schade onbekend

Niet iedereen krijgt al het geld terug. Vooral bij acties die al langer liepen, was moeilijker na te gaan wat de totale schade was, onder meer omdat een deel van het geld al tijdens de inzameling was uitgekeerd.

Het is niet bekend hoeveel mensen in totaal schade hebben geleden door Dream or Donate en of de andere gedupeerden ook hun geld terugkrijgen. Begin september kregen de eerste gedupeerden al geld van Mastenbroek.

Hack

Op Dream or Donate kon geld voor goede doelen worden ingezameld. Eind augustus was de site plotseling niet meer bereikbaar. Broer Rasta zei dat Dream or Donate was gehackt en dat hij daarom stopte met zijn site. Hij verkocht daarna een paar bezittingen op Marktplaats, dit om de gedupeerden van de hack terug te betalen.

Lees ook: 80 Dream or Donate-gedupeerden: Broer Rasta ondergedoken wegens ‘bedreigingen’

Lees ook: Eigenaar Dream or Donate zet villa te koop voor  €1.100.000

ANP, redactie