Dieren

Van kat in boom tot koe in gierput, brandweer rukt duizenden keer uit voor dier in nood

Van een kat in de boom tot een paard in de sloot, en van een koe die in de mestkelder is gevallen tot een vogel die uit de schoorsteen gered moet worden. Vorig jaar werden de brandweerkorpsen gemiddeld veertien keer per dag benaderd om een dier te redden.

Dat blijkt uit een analyse van LocalFocus op basis van recent gepubliceerde CBS-cijfers.

Stijging aantal meldingen

Brandweerkorpsen kregen vorig jaar zo’n vijfduizend meldingen binnen van dieren in nood. Dat waren er zo’n tweehonderd meer dan in 2017. In bijna de helft van de gevallen ging het om een algemene melding van een dier in de problemen.

Lees ook: Brandweer weet vermiste leguaan uit de boom te halen in Meerssen

De rest van de meldingen was iets specifieker: in een kwart van de gevallen ging het om een dier ‘te water’, in twintig procent van de gevallen om een dier ‘op hoogte’, en zo nu en dan ging het ook om een dier in de put, bassin of kelder of om een dier in of op het ijs.

Dit viel op in de regionale cijfers:

  • Brandweerlieden uit Drenthe, Groningen en Friesland moesten vorig jaar relatief het vaakst op pad om een dier in nood te redden. Ook brandweerkorpsen in de veiligheidsregio’s Zuid-Holland-Zuid, IJsselland en Hollands-Midden werden relatief vaak benaderd met een dierenmelding.
  • In de veiligheidsregio’s Amsterdam-Amstelland, Limburg-Zuid en Limburg-Noord kwam het relatief het minst vaak voor dat een melding bij de brandweer om een dierenmelding ging.

Geen gillende sirenes

Volgens Linda van der Heide van de veiligheidsregio Drenthe zijn de meldingen ‘best divers’, al wordt er meestal niet met gillende sirenes gereden. Van der Heide: ”het zijn over het algemeen geen prioriteitsmeldingen. Bijvoorbeeld een kat in de boom; als je even wacht komt de kat vaak toch wel naar beneden”.

Lees ook: Ook deze dieren wisten de buurt op stelten te zetten