Politiek

Brabantse boeren deze week elke dag met trekkers naar provinciehuis

Brabantse boeren gaan deze week elke dag de noodbel luiden bij het provinciehuis in Den Bosch. Ze zijn niet alleen boos over het stikstofbeleid, maar ook om allerlei andere eisen die aan de agrariërs worden gesteld.

Elke middag om twaalf uur zullen ongeveer vijftig trekkers voor de deur staan. Afgesproken is dat er elke dag boeren uit een andere windstreek gaan. Op maandag de boeren uit Noordoost-Brabant, op dinsdag uit Midden-Brabant, op woensdag uit West-Brabant en op donderdag uit Zuidoost-Brabant.

Brabantse boeren luiden noodklok

De boeren gaan bij het provinciehuis symbolisch de sleutels van hun boerderijen inleveren. Het Brabantse beleid zorgt er volgens de zuidelijke land- en tuinbouworganisatie (ZLTO) voor dat veel boeren geen andere keuze hebben dan stoppen. Ook luidden ze een echte klok om alarm te slaan.

Lees ook: Schouten: ‘Provincie kan boer wel dwingen om te stoppen’

Op vrijdag spreken de leden van de Provinciale Staten op het provinciehuis over landbouw. ZLTO roept haar leden op om dan massaal naar het debat te komen.

Stikstofbeleid ingetrokken

Na eerdere boerenprotesten bij verschillende provinciehuizen, trokken een aantal provinciebesturen hun stikstofbeleid in. Friesland, Drenthe en Gelderland gingen al overstag.

In Groningen liep het protest bij het provinciehuis maandag uit de hand. Een boer reed met zijn trekker de deur van het gebouw kapot en verschillende mensen raakten gewond.