Politiek

Dag van de waarheid voor Brabantse boeren: massaal protest bij provinciehuis

Het water staat ze tot aan de lippen, vandaag komen honderden boeren op het Brabantse protest bij provinciehuis af. In Den Bosch wordt vandaag gesproken over de stikstofproblemen. Ondanks een oproep van boeren- en tuindersorganisatie ZLTO om vooral niet met trekkers te komen, geven veel boeren daar geen gehoor aan.

In het provinciehuis wordt vandaag gesproken over het Klimaatakkoord en stikstofregels voor boeren. De Brabantse regelgeving geldt als een van de strengste van Nederland. Boeren moeten voor 1 april volgend jaar een vergunning indienen voor schone boerderijen. Vandaag worden die regels definitief vastgesteld. Dit terwijl in Den Haag nog volop wordt gesproken over mogelijke saneringsvergoedingen.

Wat willen de boeren?

ZLTO verwacht dat er verspreid over de dag zo’n 350 protesterende boeren komen. Een aantal spreekt vanochtend in bij het debat van de Provinciale Staten.

Lees ook: Tientallen boeren blokkeren wegen rond Winterswijk

Anton Bartele uit Oud-Gastel is een van de insprekers. Bartele (26) wil het akkerbouwbedrijf van zijn ouders overnemen. “Maar de laatste tien dagen is de twijfel enorm toegenomen”, zegt hij. De belangrijkste oorzaak: “Als je een bedrijf begint of voortzet, wil je een stip op de horizon. ‘Daar wil ik heen’. Daar heb je een duidelijk overheidsbeleid voor nodig. Dat beleid verandert nu zo ongeveer per maand. Daar kun je geen bedrijfsplan op baseren.”

Het protest verloopt rustig. Op een grasveld naast het provinciehuis staan rond de twintig trekkers opgesteld, waar ze niet in de weg staan.

Ook groot protest in Leeuwarden

Niet alleen in Brabant, ook in Leeuwarden is er massaal protest tegen de stikstofplannen. Dat zorgt vooral rond het Provinciehuis aan de Tweebaksmarkt veel verkeersproblemen op.