Politiek

Tientallen boeren blokkeren wegen rond Winterswijk

Na het grote protest afgelopen week in Den Haag komen boeren donderdag opnieuw in actie. Ongeveer 70 boeren hebben toegangswegen naar het Natura 2000-gebied Woolds Veen bij Winterswijk geblokkeerd. De actie is rustig verlopen.

De boeren trokken donderdagochtend in verschillende colonnes naar het natuurgebied. De reden dat de boeren hier staken, is omdat in Winterswijk vier Natura 2000-gebieden liggen. Boeren hebben daardoor in deze omgeving veel hinder van de stikstofregels.

Lees ook: Nieuw boerenprotest: actievoerders gaan volgende week het Binnenhof bezetten

De boeren komen wederom in actie, omdat ze vinden dat de problemen in Nederland voor een groot deel op hun bordje terechtkomen. Ze vinden ook dat ze te weinig waardering krijgen. Het kabinet wil boerenbedrijven saneren om zo de uitstoot van stikstof terug te dringen.

Grote steun voor boeren

Uit onderzoek van Wat vindt Nederland blijkt dat veruit de meeste Nederlanders achter de protesten staan. Zo’n 93% van de ondervraagden geeft aan de boeren in hun strijd te steunen, ook al leveren de acties ook hinder op.

Lees ook: Overgrote deel Nederlanders achter boerenprotest, ondanks drukste ochtendspits ooit

Dat is terug te zien in de overwegend positieve reacties op de berichtgeving over het vorige protest. Veel mensen vinden het goed dat de agrarische sector zo massaal in actie komt. Zo schrijft een bezoeker van de Facebook-pagina van Hart van Nederland: ”Kan niet anders zeggen dan dat ik trots ben op de boeren!”

Actie rustig verlopen

Rond 13 uur donderdag was de actie in Winterswijk voorbij. Er zijn geen problemen geweest. In het gebied werkt de provincie Gelderland aan natuurherstel. Dit werk is bijna klaar maar heeft donderdagochtend door de blokkade stilgelegen.