Politiek

Overgrote deel Nederlanders achter boerenprotest, ondanks drukste ochtendspits ooit

Een ruime meerderheid van Nederland steunt de actie van de boeren in Den Haag, ook al leidde het protest tot enorme drukte op de snelwegen. Dat blijkt uit ons eigen onderzoek Wat Vindt Nederland? De steun voor het boerenprotest is zelfs toegenomen.

Mede doordat boeren vanuit heel Nederland met trekkers naar het Malieveld kwamen, stond er dinsdagochtend ruim duizend kilometer aan files. Daarmee was het volgens de ANWB de drukste ochtendspits ooit. Ook tijdens de avondspits wordt flinke drukte verwacht.

Lees ook: LIVEBLOG: Boerenprotest bijna afgelopen, weg naar centrum geblokkeerd door politie

Ondanks de overlast voor veel automobilisten, steunt zo’n 85 procent van de bijna 2800 deelnemers aan Wat Vindt Nederland? de actie van de boeren. Zij begrijpen dat de boeren voor zoveel hinder hebben gezorgd om hun punt duidelijk te maken.

Wat scheelt, is dat de meeste ondervraagden zelf geen last hebben gehad van de demonstratie in Den Haag. Zo’n 90 procent zegt daar geen hinder van te hebben ervaren.

Steun boerenprotest gestegen

Verder lijkt de steun voor het boerenprotest zelfs te zijn toegenomen. Maandag bleek al uit de enquête dat bijna heel Nederland zich achter de demonstrerende boeren schaart. Op de stelling “we mogen wel wat trotser zijn op onze boeren en ze zouden meer beschermd moeten worden”, antwoordde 90 procent van de deelnemers instemmend.

Lees ook: Bijna heel Nederland schaart zich achter protesterende boeren

Uit het onderzoek, dat is uitgevoerd met behulp van Maurice de Hond, blijkt vandaag dat 93 procent het terecht vindt dat de boeren actie zijn gaan voeren in Den Haag.

Dat is terug te zien in de overwegend positieve reacties op de berichtgeving over het protest. Veel mensen steunen de boeren en vinden het goed dat de agrarische sector dinsdag zo massaal in actie is gekomen. Zo schrijft een bezoeker van de Facebook-pagina van Hart van Nederland: “Kan niet anders zeggen dan dat ik trots ben op de boeren!”